Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za sladené nápoje daň ako za cigarety?

(Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Americkí zdravotní odborníci navrhujú, aby spotrebitelia pri nákupe sladených nápojov platili daň ako za cigarety. Aj takto sa podľa nich dá bojovať s obezitou, ktorá v Spojených štátoch trápi stále viac ľudí.

V článku v odbornom časopise New England Journal of Medicine Kelly Brownell z Yalskej univerzity a vedúci zdravotníckeho oddelenia newyorskej radnice Thomas Frieden píšu, že ak by sa sladké nápoje zdanili, ľudia by začali kupovať zdravšie nápoje, ktoré sú teraz drahšie.

Daň vo výške jedného centu na 30 mililitrov malinovky, nápojov pre športovcov, sladených ovocných džúsov a ľadového čaju by podľa nich mohla znížiť spotrebu sladených nápojov o viac ako 10 percent. „Je ťažké si predstaviť, že by sa podarilo zmeniť správanie sa ľudí iba vzdelávaním, aj keby na to vláda vynaložila obrovské prostriedky,“ uvádzajú.

Z vedeckých štúdií vyplýva, že 10 až 15 percent kalórií, ktoré do seba dostanú deti a mladí ľudia, pochádza zo sladených nápojov. Brownell s Friedenem argumentujú, že zvýšenie daní u cigariet funguje. V jednej štúdii sa uvádza, že pri 10 percentnom zdražení sa spotreba cigariet zníži o 7,8 percenta.

Výrobcovia nealkoholických nápojov so zavedením dane na sladené pitie nesúhlasia. Poukazujú na prieskum verejnej mienky z minulého mesiaca. Podľa neho 70 percent Američanov daň nechce. Tvrdia, že zdraženie nápojov by viedlo aj k strate pracovných miest. V tomto odvetví v USA pracuje 220-tisíc ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu