Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Podozrenie na chrípku nepotvrdili, oznámil Raši

Richard Raši
Richard Raši

BRATISLAVA - Takzvaná prasacia chrípka Slovensko zatiaľ nezasiahla. Prítomnosť vírusu u mladej ženy, ktorá bola hospitalizovaná v Nitre po návrate zo zahraničia, sa nepotvrdila.

Pacientka by mala byť dnes prepustená z nemocnice. Slovensko zároveň prijalo viaceré opatrenia po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila stupeň varovania pred pandémiou nového vírusu. Novinárov o tom dnes informovali minister zdravotníctva Richard Raši a hlavný hygienik Ivan Rovný. "Doposiaľ v Slovenskej republike nie je evidovaný prípad infikovaného občana týmto novým vírusom," vyhlásil Raši. Žena, ktorá sa podrobila testom a vyšetreniam, bola podľa skorších informácií Úradu verejného zdravotníctva na študijnom pobyte v Kanade a dovolenke na Floride.

Podľa analýz je nový vírus kombináciou vírusu chrípky prasacej, ľudskej a vtáčej. Ochorenie sa prejavuje ako bežná chrípka. Pacienta trápi kašeľ, únava či vysoká teplota. V Mexiku, ktoré je považované za ohnisko nákazy, na následky epidémie podľa niektorých odhadov mohlo zomrieť takmer 160 ľudí. Prvú obeť už ohlásili aj Spojené štáty, prípady nakazených sa objavili tiež v Európe.

Slovensko po výzve WHO rozhodlo o zriadení telefonických pohotovostných služieb na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, na ktoré sa budú môcť obrátiť občania 24 hodín denne. Telefonickú linku zriadi aj ministerstvo zdravotníctva. Súčasťou opatrení je aj sledovanie počtu chorých ľudí na chrípku a respiračné ochorenia či monitorovanie absencií v školách. Ministerstvo bude tiež sledovať vývoj novej očkovacej látky a distribuovať prostredníctvom úradov verejného zdravotníctva informačné letáky o chorobe. Na liečbu smrteľne nebezpečného vírusu má Slovensko zásobu asi 700.000 dávok antivirotík, ktoré sú súčasťou štátnych zásob.

WHO v stredu zvýšila stupeň varovania pred pandémiou novej chrípky z doterajšieho štvrtého na predposledný piaty stupeň. Všetky štáty by mali aktivovať pandemické pohotovostné plány. Zatiaľ čo štvrtý stupeň varovania indikoval prenos medzi ľuďmi, označuje piaty stupeň všeobecne rozšírený prenos infekcie medzi ľuďmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu