Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tomanová posiela ľuďom letáky o druhom pilieri

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce sa po roku opäť snaží osloviť Slovákov letákom, ktorý by im mal uľahčiť rozhodovanie o tom, či sa zrieknu povinného sporenia na dôchodok na súkromnom účte.

Materiál, ktorý sa má dostať k takmer dvom miliónom ľudí, dnes novinárom predstavila ministerka práce Viera Tomanová. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) s väčšinou informácií z letáku nesúhlasí, považuje ho však za menej škodlivý ako vlaňajší propagačný materiál ministerstva.

Slováci si môžu do konca júna vybrať, či si budú povinne odkladať časť príjmu na penziu v súkromnej spoločnosti alebo sa spoľahnú výlučne na štát. "Štyri pätiny občanov (...) nemajú žiadne vedomosti o druhom takzvanom kapitalizačnom pilieri," tvrdila Tomanová.
Na dôchodok v jednej zo šiestich súkromných dôchodkových správcovských spoločností (DSS) si odkladá peniaze asi 1,5 milióna sporiteľov. Vláda Roberta Fica dala ľuďom už po druhý raz možnosť, aby si počas zhruba polročného obdobia zvolili účasť v druhom pilieri alebo vystúpenie z neho. Čím viac obyvateľov opustí DSS, tým vyššie budú príjmy verejnoprávnej Sociálnej poisťovne. Do nej sa presunú našetrené peniaze sporiteľov, ktorí zrušia svoj účet v DSS.

"Napriek tomu, že Asociácia DSS nesúhlasí s väčšinou informácií a hodnotení, ktoré prináša nový informačný leták ministerstva práce o druhom pilieri, považuje tento dokument za podstatne menej škodlivý ako leták ministerstva z roku 2008," napísali zástupcovia ADSS v stanovisku, ktoré zaslali ČTK. Zároveň oznámili, že o niekoľko týždňov ponúknu verejnosti vlastný materiál s informáciami o druhom pilieri.

Od polovice novembra do začiatku apríla z DSS odišlo okolo 11.000 sporiteľov, naopak vôľu zapojiť sa do druhého piliera prejavilo asi 6000 ľudí. Ministerstvo počítalo s tým, že z druhého piliera vystúpi 30.000 až 150.000 Slovákov. "Nikdy nebudem sledovať čísla. Nie je to vec čísiel, tento leták je o informovanosti občanov," zdôraznila ministerka. Štátny rozpočet na tento rok však počíta s príjmami pri odchode 150.000 ľudí z druhého piliera, čo má zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne o asi 230 miliónov eur (okolo sedem miliárd Sk).

Tomanovej úrad vynaloží na tlač a distribúciu infoletákov cez Slovenskú poštu okolo 50.000 eur (1,5 milióna korún). Upozorňuje v ňom napríklad na negatívne dopady svetovej finančnej krízy, ktorá znehodnotila aj peniaze sporiteľov v DSS. Poskytuje ľuďom tiež informácie o tom, ako majú postupovať v prípade, že chcú vystúpiť z druhého piliera.

Informačné letáky o dôchodkovom systéme ministerstvo rozosielalo aj pred rokom. Ich obsah vtedy kritizovali DSS, podľa ktorých v nich boli zavádzajúcim spôsobom uvedené údaje o výsledkoch fondov, do ktorých investujú peniaze sporiteľov.

Povinné sporenie na penziu zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Prvé dôchodky z druhého piliera sa začnú vyplácať až v roku 2020. Podľa zákona je v súčasnosti minimálny čas sporenia nastavený na 15 rokov, pričom penzijné fondy začali reálne fungovať v roku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu