Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Štefanov sa chystá vysvetliť sporný tender

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Minister výstavby Igor Štefanov, ktorý minulý týždeň vymenil pre sporný tender na služby súvisiace s čerpaním eurofondov svojho predchodcu Mariana Janušeka, chce postup ministerstva pri výberovom konaní vysvetliť aj osobne eurokomisárke pre regionálnu politiku Danute Hübnerovej. Mal by sa s ňou stretnúť tento týždeň vo štvrtok, povedal dnes novinárom.

Európska komisia začala zisťovať, či úrad vybral výhercu služieb v súlade s pravidlami EÚ. Víťazom tendra v celkovej hodnote asi 120 miliónov eur (3,6 miliardy korún) sa v roku 2007 stalo konzorcium firiem, ktoré tvoria aj spoločnosti údajne blízke predsedovi vládnej SNS Jánovi Slotovi. Ministerstvo výstavby pritom viedol práve nominant SNS Marian Janušek.

Ten neskôr čelil napríklad výčitkám, že podmienky súťaže boli zverejnené len na ťažko prístupnej nástenke v budove ministerstva. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nedávno rozhodol, že vybraný uchádzač nesplnil všetky predpísané požiadavky a mal byť zo súťaže vylúčený. Janušek aj Štefanov sú naopak presvedčení, že pri výberovom konaní ministerstvo zákon neporušilo.

Postup pri tendri konzultovali jeho zástupcovia ešte pred vypísaním s ÚVO a ten žiadne výhrady voči forme výberu uchádzačov nemal, povedal dnes Štefanov. Všetky doklady súvisiace so sporným tendrom, medzi ktorými by mali byť aj skoršie stanoviská ÚVO, poskytne ministerstvo na požiadanie aj EK, dodal.

Opoziční poslanci však tvrdenia ministerstva výstavby odmietli a nesúhlasili ani s vymenovaním nového ministra Štefanova. Pracoval totiž v úrade pod Janušekovým vedením a za sporný tender nesie podľa nich navyše priamu zodpovednosť. Napriek tomu, že nemajú dostatok hlasov, sa ho pokúsia v parlamente odvolať. Schôdza by sa podľa Štefanova mala uskutočniť v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu