Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Packa trestá, Kaliňák o demisii neuvažuje

Ján Packa, Robert Kaliňák
Ján Packa, Robert Kaliňák

KOŠICE/BRATISLAVA – Za incident v Košiciach, kde policajti brutálne šikanovali rómskych chlapcov, minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť nemieni. Policajný prezident Ján Packa začal robiť v zbore čistky a o svojej demisii tiež neuvažuje.

"Neviem si predstaviť, kedy inokedy by mal minister vnútra odstúpiť, ak nie vtedy, keď jeho podriadení mučia deti," vyhlásila dnes poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Kaliňák však neuvažuje o demisii. Personálne opatrenia, ktoré už navrhol Packa, považuje za dostatočné. Na inšpekciu ministerstva vnútra hneď po zistení obsahu videa podal podnet na prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania.

Policajný prezident Ján Packa ešte včera povedal, že o demisii nezvažuje. Dnes oznámil, že deväť príslušníkov polície - piatich z Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ) a štyroch príslušníkov služobnej kynológie - postavili mimo výkon služby. Dôvodom je podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania. Obvinení policajti sú stíhaní na slobode za to, že po zadržaní šiestich maloletých a mladistvých Rómov vystavili ponižujúcemu zaobchádzaniu. Ako Packa dodal, z funkcie odvolal aj riaditeľa a jeho zástupcu košickej PMJ, riaditeľa a jeho zástupcu obvodného oddelenia PZ SR Košice - Juh, ako aj vedúcu oddelenia košickej služobnej kynológie.

Z morálneho hľadiska by bolo na mieste Packovo odstúpenie, ak sa preukáže vina policajtov, povedal politológ Ivo Samson. Podľa neho to však na Slovensku nie súčasťou politickej kultúry, takže Packa sa funkcie zrejme nevzdá. Takúto kultúru zaviedol premiér Robert Fico, doplnil Samson. Napríklad sľubmi, že odvolá ktoréhokoľvek ministra do troch minút už len pri podozrení z netransparentnosti pri výkone funkcie. Samson poznamenal, že v severských krajinách by policajní prezidenti zložili funkciu aj za menšie prehrešky.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova treba prípad riadne prešetriť. Neočakáva však, že sa Packa vzdá funkcie. Nespomína si, že by niečo takéto bolo na Slovensku zvykom. Svoje v tom zohrávajú podľa neho aj osobné či stranícke väzby. Ak by však odstúpil, bolo by to morálne gesto zo strany polície. Poznamenal, že prípad polícia utajovala a napokon sa aj tak dostal na verejnosť. Nepochybuje, že podobných prehreškov môže byť viacej.

Odstúpenie vysokého funkcionára je na Slovensku dané aj pocitom osobnej zodpovednosti, uviedol politológ Rastislav Tóth. Kompetentný musí jednoducho cítiť, že škodí, aby odstúpil. Dodal však, že policajná organizácia nemôže vzbudzovať v ľuďoch strach.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu