Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokovaná RIS: Obáva sa fašistických metód

Alexander Patkoló
Alexander Patkoló

BRATISLAVA - Rómska iniciatíva Slovenska je šokovaná beštiálnym správaním sa niektorých policajtov, ktorí dokážu bezcitne ohrozovať a týrať deti.

Uviedol to predseda iniciatívy Alexander Patkoló s tým, že takýto postup polície ako aj nedávne umučenie Karola Sendreia na policajnej stanici navodzuje atmosféru strachu medzi Rómami, ktorí sa "oprávnene začínajú báť fašistických metód policajného zboru."

Reagoval tak na medializovaný videozáznam, na ktorom košickí policajti šikanovali šiestich rómskych chlapcov. Aj keď RIS oceňuje postoj vlády i policajného prezidenta Jána Packu k nulovej tolerancii voči prejavom rasizmu, Patkoló upozornil, že "takéto prípady môžu viesť zo strany Rómov k nepokojom a odvetám." RIS očakáva prísne potrestanie policajtov, ako aj to, že v radoch polície sa už "takí ľudia nebudú objavovať."

Postup policajtov k rómskym deťom je podľa Patkolóa dôsledkom dlhodobého neefektívneho riešenia rómskej problematiky. Vynaložené obrovské finančné prostriedky sa podľa neho míňajú účinku a postavenie Rómov v spoločnosti sa len zhoršuje. "V tomto prípade zlyháva štát, občianske združenia, ale na druhej strane aj samotní Rómovia," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu