Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Zahraničný profesor žaluje Trenčiansku univerzitu

Trenčianska univerzita
Trenčianska univerzita

TRENČÍN – Zahraničný profesor Ljudmil Alekov Golemanov žaluje Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka (TnUAD). Nesúhlasí s tým, že pred rokom a pol dostal okamžitú výpoveď za údajné hrubé porušenie pracovnej disciplíny.

Od trenčianskeho súdu okrem zrušenia prepustenia zároveň žiada, aby mu univerzita vyplatila ujdenú mzdu od novembra 2007. Právny zástupca profesora Pavol Daubner odmietol prezradiť, o akú sumu ide. Okresný súd v Trenčíne dnešné pojednávanie odročil na jún, aby vypočul dekana, čo profesora prepustil.

Golemanov pôsobí na univerzite vo Fínsku, do Trenčína prišiel, aby garantoval doktorandské štúdium na Fakulte mechatroniky. V ročníku 2006/07 okrem odbornej práce odučil viac ako sto hodín. Ďalší ročník už však žiadne hodiny nedostal. Podľa Daubnera navyše Golemanov od dekana fakulty Dušana Magu nedostal ani kanceláriu či učebňu.

Svoju prácu so študentmi tak robil doma, v kaviarni hotela alebo v bufete. Podľa evidencie dochádzky sa v septembri a októbri v akademickom roku 20007/2008 na škole neukázal ani raz. Maga vec komunikoval s odbormi a následne profesora prepustil. Daubner na súde protestoval, že jeho klienta prepustili na základe októbrovej dochádzky, tam však podľa jeho slov chýba stanovisko odborárov, že ide o neospravedlnené absencie.

Zástupca spochybnil aj samotnú evidenciu, pretože podľa nej na univerzitu pravidelne chodili aj pedagógovia, ktorí pritom pôsobili na viacerých univerzitách zároveň. To pred súdom potvrdil aj bývalý rektor Juraj Wagner. Podľa jeho slov to na mladej univerzite inak ani nešlo. “Ich práca sa nedá určiť tým, že niekto presedí 40 hodín v kancelárii,” povedal.

Podľa jeho slov mu Maga nevytvoril adekvátne podmienky, o pohnútkach dekana pred súdom rozprávať nechcel. Okresný súd prípad odročil, aby vypočul aj dekana Magu. Ten na univerzite ako dekan Fakulty mechatroniky pôsobí naďalej. Podľa Daubnera sa Golemanov na univerzitu chce vrátiť aj tak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu