Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prepúšťanie ohlásili viacerí dodávatelia automobiliek

BRATISLAVA - Výrobcovia káblových zväzkov a ďalší dodávatelia pre automobilový priemysel na Slovensku plánujú prepúšťanie. Dôvodom je svetová hospodárska kríza, ktorá zasiahla ich odberateľov.

Producent káblových zväzkov Delphi Slovensko sa chystá prepustiť 419 ľudí v senickom závode, spoločnosť Kromberg & Schubert zas plánuje z kolárovskej fabriky uvoľniť vyše 500 zamestnancov. Obe firmy zamestnávajú po zhruba 2000 pracovníkov.

Prepúšťanie v Senici dnes potvrdila zástupkyňa úradu práce Oľga Partlová. "Tie zoznamy ešte nie sú celkom konečné, stále sa na tom pracuje, zástupcovia spoločnosti rokujú s odborármi. Ale nahlásené hromadné prepúšťanie je pre 419 ľudí," poznamenala Partlová.

Prví zo zamestnancov by mali fabriku opustiť koncom mája. Miera nezamestnanosti v senickom regióne dosiahla koncom januára viac než sedem percent, čo je však menej ako celoslovenský priemer.

O prepúšťaní v kolárovskom závode výrobcu káblových zväzkov informoval Slovenský rozhlas. Podľa neho chcú časť zamestnancov uvoľniť aj dodávatelia automobiliek v Dubnici nad Váhom. Trojica firiem Matador Automotive, ZŤS-LR NaJUS a Delta Electronics vraj chce prepustiť takmer 300 ľudí.

Na celom Slovensku v uplynulých mesiacoch začali pribúdať firmy, ktoré chcú prepúšťať svojich zamestnancov. Odvolávajú sa na svetovú hospodársku krízu, pre ktorú sa zhoršil odbyt ich výrobkov. V krajine sú tak ohrozené tisícky pracovných miest. Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári stúpla na 9,03 percenta, bola tak najvyššia od februára 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu