Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

JAS-ELMONT uvažuje o zrušení celej prevádzky

(Zdroj: SITA)

HUMENNÉ – Výrobca káblových zväzkov JAS – ELMONT s.r.o. Snina uvažuje o zrušení celej prevádzky. Dnes na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom nahlásil hromadné prepúšťanie 340 zamestnancov.

Ak sa tento čierny scenár naplní, pôjde v krátkom čase o druhú vlnu prepúšťania a likvidáciu výroby káblových zväzkov v JAS-ELMONT do luxusných áut Jaguár. Firma pôvodne zamestnávala 739 pracovníkov, ešte vlani v novembri nahlásila hromadné prepúšťanie 120 zamestnancov. Dnes tu pracuje 562 ľudí. Druhá vlna prepúšťania sa má udiať od 1. marca do konca apríla. Dôvodom je nenaplnenie výrobných kapacít spôsobené poklesom zákaziek.

Zvýšenie počtu ohrozených pracovných miest z 200 na 285 dnes nahlásila na humenskom ÚPSVaR aj ďalšia sninská firma Unex Slovakia, a.s., pokračovateľ firmy Vihorlat. Zamestnávateľ s 323 pracovníkmi nahlásil hromadné prepúšťanie 200 ľudí posledný januárový deň, dnes počet ohrozených pracovných miest zvýšil o ďalších 85. Pracovníci môžu očakávať výpovede už od 3. marca. Dôvodom hromadného prepúšťania je nenaplnenie výrobných kapacít na najbližšie obdobie. Spoločnosť sa zaoberá výrobou mostných, portálových a prístavných žeriavov, zváraných nosníkov a konštrukcií.

Informácie poskytol vedúci oddelenia informačno-poradenských služieb humenského úradu práce Michal Druga, ktorý uviedol, že momentálne je v regióne Humenné a Snina ohrozených 1 323 pracovných miest. Vo väčšine prípadoch ešte plynie výpovedná lehota, preto najsilnejšiu vlnu registrácie na ich úrade očakáva v marci až apríli.

Humenský úrad práce má vo svojej evidencii ku koncu januára 7 437 zaregistrovaných nezamestnaných, čo predstavuje 13,61-percentnú mieru evidovanej nezamestnanosti. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška číslo stúplo o 3,3 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu