Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico: Šrotovné možno už od budúceho týždňa

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci, ktorí si dajú zošrotovať staré auto, by mohli od budúceho týždňa kúpiť nové vozidlo so zľavou niekoľko stoviek eur. Vláda sa totiž chystá vyplácať ľuďom aj podnikateľom príspevok, takzvané šrotovné, o ktorý sa zníži cena kupovaného nového automobilu.

Novinárom to dnes po rokovaní Rady pre hospodársku krízu  povedal premiér Robert Fico. Kabinet pravdepodobne nebude musieť pre zavedenie opatrenia meniť žiadne zákony.

"Zatiaľ vychádzame z analýzy, že nie je potrebné prijatie zákona, stačí podzákonná právna norma. Ak je toto pravda, v priebehu budúceho týždňa môže byť šrotovné realitou," vyhlásil Fico. Vláda vyčlení na vyplácanie príspevku asi 33 miliónov eur (zhruba miliardu korún) a ak sa schéma osvedčí, zváži jej pokračovanie do budúcnosti, dodal.

Sumu pravdepodobne 1000 až 2000 eur (zhruba 30.000 až 60.000 korún) uhradí v plnej výške štát motoristom, ktorí preukážu zošrotovanie a vyradenie z evidencie najmenej desaťročného vozidla. Pôvodne sa uvažovalo o tom, že by sa na časti príspevku podieľali aj predajcovia, k tomuto však vláda podľa Fica nepristúpi. Zľavu bude možné získať len pri kúpe auta do určitej ceny, ktorá zatiaľ nebola stanovená. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica by malo ísť o najčastejšie kupované vozidlá do 15.000 eur (asi 450.000 Sk). "Budú tam určite aj autá stredného segmentu," naznačil. Podľa premiéra vyjde zošrotovanie auta na zhruba 33 eur (asi 1000 korún).

Štát zavedie šrotovné po vzore ďalších krajín. Podľa Fica tak chce prispieť k likvidácii starších áut, či obmedziť dovoz ojazdených vozidiel zo zahraničia. Na Slovensku vlani stúpol predaj nových áut oproti roku 2007 asi o 16 percent na viac ako 96.000 kusov. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Kažimíra sa v tomto roku očakáva pokles odbytu asi o 30 percent. "Ak zvolíme tento motivačný príspevok, pri hodnote 1000 eur by sme vedeli podporiť predaj až vo výške vyše 30.000 automobilov," odhadol Kažimír.

RHK sa už skôr zaoberala aj prípadným odpočtom dane z pridanej hodnoty pre podnikateľov pri obstaraní nového vozidla. Vláda sa však k takejto forme podpory nepriklonila. Šrotovné v čase globálnej hospodárskej a finančnej krízy zrejme zásadne nepodporí produkciu troch automobiliek v krajine, keďže veľká časť ich výroby smeruje na export. Na Slovensku v uplynulých rokoch otvorili závody koncerny Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, ktoré vlani dohromady vyprodukovali do 600.000 vozidiel, čo bolo zhruba na úrovni roka 2007.

Automobilový priemysel patrí k odvetviam, ktoré najviac zasiahla hospodárska kríza. Tri slovenské automobilky už upravovali režim prevádzky, či okresali počet pracovníkov. Odbyt áut na vyspelých trhoch sa v uplynulých mesiacoch výrazne prepadol, v januári klesol aj predaj na slovenskom trhu.

Slovensko už v minulosti podporilo predaj nových osobných áut. Bývalá vláda Vladimíra Mečiara totiž ešte v roku 1995 odbúrala dovozné clo a prirážku na kúpu automobilov s obsahom motora do 1500 metrov kubických, čo malo mať za následok zlacnenie vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu