Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Školám pre deti maďarskej národnosti hrozí, že nebudú mať knihy

BRATISLAVA - Deťom na školách s vyučovacím jazykom maďarským hrozí, že niektoré predmety sa nebudú mať od budúceho školského roka z čoho učiť. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia ministra školstva Jána Mikolaja.

Hoci sa podľa neho nové učebnice pripravujú, ich dodanie do škôl môže skomplikovať uvádzanie zemepisných názvov v maďarčine. Zatiaľ čo ich používanie schválil parlament s podporou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, šéf úradu to dlhodobo odmieta.

"Zákon je zmätočný, nevykonateľný, tie názvy neexistujú, ale ja som ako minister povinný pracovať v zmysle zákona, tak hľadáme možnosti ako," povedal ČTK Mikolaj. Do edičného plánu na budúci školský rok pritom ministerstvo školstva zaradilo 16 nových učebníc pre základné a stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským. Učebnice prispeli k vyhroteniu vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom, ktoré sa zhoršujú od nástupu kabinetu Roberta Fica do úradu.

Zástupcovia škôl s vyučovacím jazykom maďarským ministerstvu vyčítajú, že z objednávkového zoznamu vyradilo učebnice dejepisu pre 1. a 2. ročník gymnázií, s ktorými boli školy spokojné. Obávajú sa, že nové knihy nebudú včas hotové. "My teraz píšeme úplne novú (učebnicu dejepisu, pozn. red.), možno že to stihneme, možno, že to bude o dva mesiace neskôr, neviem povedať ako dlho bude preklad trvať," namietal Mikolaj. Zmluvy s autormi nových učebníc uzatváral úrad v priebehu tohto mesiaca.

Autor dejepisu a predseda Združenia učiteľov dejepisu Attila Simon odhadol, že nový dejepis sa do škôl pre deti maďarskej národnosti dostane až o dva roky. "Nová kniha bude prekladom slovenského dejepisu, v ktorom nebudú národné dejiny pre žiakov maďarskej národnosti spracované tak podrobne ako v terajšom dejepise," upozornil.

Školy s vyučovacím jazykom maďarským už koncom minulého roka vrátili asi tisíc sporných vlastivied, v ktorých boli zemepisné pomenovania na podnet ministra školstva len v slovenčine. Pôvodne sa v učebniciach vlastivedy uvádzali zemepisné názvy v maďarčine. Ak nebudú zemepisné názvy uvádzané v knihách v maďarčine, školy tak urobia znova.

Slovenská národná strana (SNS), ktorá Mikolaja do funkcie nominovala, chce napadnúť uvádzanie názvov v učebniciach v maďarčine na Ústavnom súde. Keďže národniarom chýba podpora ĽS-HZDS, pripravujú vlastné podanie.

Rovnako urobí aj strana Vladimíra Mečiara. "V príhodnom čase sa o nich uskutoční spoločné rokovanie," povedala ČTK hovorkyňa ĽS-HZDS Monika Zakariásová. Ani jedna strana sama nemá v parlamente potrebný počet 30 poslancov, aby mohla podať podnet na Ústavný súd.

Učebnice môžu v budúcom školskom roku chýbať aj na ďalších školách, keďže zmluvy s autormi nových kníh sa uzatvárali až začiatkom tohto roka. Nové knihy na budúci školský rok si tak školy objednávali bez toho, aby poznali ich obsah a kvalitu. Nové učebnice sú pritom jednou z podmienok úspešného zavádzania reformy vzdelávania na školách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu