Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Školstvo patrí národniarom, odkazuje SNS Smeru

Minister školstva Ján Mikolaj.
Minister školstva Ján Mikolaj.

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je pobúrená, že parlament vďaka hlasom Smeru-SD posunul do druhého čítania novelu školského zákona, podľa ktorej v učebniciach pre školy s vyučovacím jazykom maďarským by mali byť geografické názvy v maďarčine.

„Prišlo to v skutočnosti o päť minút dvanásť. Nie sú nám presne známe dôvody, ale predpokladám, že je to opäť, nazvime to Brusel,“ povedal novinárom predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Nepovedal, či Smer-SD podporil opozičnú novelu, lebo Brusel má výhrady k hroziacim protestom na školách s vyučovacím jazykom maďarským.

Rafaj nevidí dôvod, aby Smer-SD rokoval o podobe novely. „Neviem, z akého dôvodu chce Smer rokovať, toto je rezort, ktorý spravuje Slovenská národná strana,“ uviedol Rafaj s tým, že najsilnejšia vládna strana by si mala uvedomiť, že ide o opozičný návrh a Ficov Smer-SD bol vždy proti tomu, aby v parlamente prechádzali opozičné návrhy.

SNS si nevie vysvetliť, čo také sa stalo za uplynulý týždeň, že Smer-SD zásadne zmenil postoj v spore o učebniciach, tvrdí Rafaj. Podľa neho dôležité bude, čo sa udeje v druhom čítaní na novembrovej schôdzi. Poslanci môžu stopnúť schvaľovanie novely, prípadne ju môžu upraviť pozmeňujúcimi návrhmi. Národniari nechcú meniť novelu pozmeňujúcimi návrhmi. „Nevidíme dôvod pripravovať nejaké legislatívne zmeny, pre nás je tento zákon nepriechodný,“ dodal Rafaj.

SNS aj ĽS-HZDS sa rozhodli kritizovať dnešné správanie Smeru-SD v parlamente aj cez platené správy v tlačových agentúrach. SNS v nej pripomenula Ficovej strane, že nový školský zákon od ministra školstva Jána Mikolaja na rokovaní koaličnej rady bezvýhradne podporovala. Národniarom sa nepáči, že Smer-SD podporil návrh „plný nezmyslov a neštandardných pravidiel“.

„Dnešnému šokujúcemu správaniu poslancov NR SR za stranu Smer–SD preto nerozumieme, sme takýmto konaním pobúrení, hlboko sklamaní a očakávame od koaličného partnera jasné vysvetlenie, aké dôvody ho priviedli k takémuto neočakávanému kroku,“ napísala hovorkyňa SNS Jana Benková.

Smer-SD podporou novely školského zákona z dielne SMK otvára Pandorinu skrinku, konštatuje v stanovisku ĽS-HZDS. Otázky jazykových zákonov boli upravené pred viacerými rokmi, zdôrazňuje sa v tlačovej správe. "Správu o hlasovaní poslancov Smer-SD sme prijali s prekvapením o to viac, že je zrejmý nesúlad medzi slovnými vyjadreniami predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a hlasovaním poslancov za túto stranu," napísali mečiarovci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu