Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Minister povolí vstupovať vysokým školám do firiem s majetkom

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj chce verejným vysokým školám povoliť zakladanie, prípadne vstupovanie do už existujúcich akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným.

Ministerstvo pripravilo novelu zákona o vysokých školách, podľa ktorej školy budú môcť vstupovať do firiem s majetkom, ktorý získali prevodom od štátu.

Šéf rezortu sa neobáva, že by oň mohli prísť. "Je to ako Národná diaľničná spoločnosť, ktorá takisto nemôže prísť o majetok diaľnic na Slovensku, je to akciovka a dokonca berie úvery na tento majetok... Majetok (vysokých škôl - pozn. SITA) nesmie byť exekvovaný, nesmie slúžiť na založenie úverov, čiže tie pravidlá sú tak tvrdé, že vysoké školy v podstate nemôžu prísť o majetok," povedal pre Mikolaj.

Podľa novely školský majetok vo firmách sa nebude môcť ani predávať, darovať, prenajímať, prenechať na výpožičky, prevádzať do vlastníctva právnických či fyzických osôb. Navrhnutá novela nepripúšťa, že by mohol byť súčasťou konkurznej podstaty či predmetom likvidácie. Rektor Žilinskej univerzity a viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie Ján Bujňák upozorňuje, že z vypracovanej novely nesmie vypadnúť zákaz, podľa ktorého majetok škôl vložený do akcioviek a eseročiek sa im musí po bankrote vrátiť. "Keby to tam nebolo, tak by sa povolila privatizácia škôl. Je to kardinálna podmienka, inak by to bol koniec školstva na Slovensku," tvrdí Bujňák.

Podľa neho napríklad Slovenská technická univerzita v Bratislave alebo Univerzita Komenského v Bratislave majú lukratívne budovy, v ktorých by niektorí podnikatelia radi videli reštaurácie. Samotné povolenie, podľa ktorého verejné vysoké školy smú byť súčasťou firiem, považuje Bujňák za správne. Myslí si, že školy sa stanú rovnocenným partnerom pre podnikateľské subjekty.

Technickým univerzitám umožní priblížiť sa priemyselnej praxi, dodal. Verejné vysoké školy nemajú mať zakázané ani použitie štátnych dotácií pri vstupovaní do obchodných spoločností. Do firiem budú môcť vložiť granty, ktoré získajú od ministerstva. "Ak my mu dáme grant, chceme, aby do toho spoločného podniku, ktorý vytvorí, mohol vstúpiť," uviedol Mikolaj. Vysoké školy sa budú môcť angažovať len v spoločnostiach zameraných na vedu a výskum, tvrdí minister.

Táto možnosť podľa neho priláka súkromný kapitál do vedecko-výskumných projektov. "Súkromného kapitálu vo vede a výskume máme najmenej v Európe," konštatoval Mikolaj. Podľa neho ak by školy nedostali šancu vstupovať do firiem, nemohli by sa zapájať do modernejších vedecko-výskumných projektov. Rezort predložil novelu na rokovanie vlády.

Ministri by o nej mali rozhodnúť v najbližšom období. Ak s ňou budú súhlasiť, pôjde do parlamentu. Ministerstvo školstva ju chce mať účinnú od 15. mája. Na Slovensku funguje 20 verejných vysokých škôl, 10 súkromných, tri štátne a jedna zahraničná vysoká škola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu