Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polomka sa modlila za obete tragédie

Obyvatelia Polomky na nedeľnej omši. Zobraziť galériu (10)
Obyvatelia Polomky na nedeľnej omši.

POLOMKA - Smútok a bezmocnosť dnes panovali v horehronskej obci Polomka. Tragickú haváriu autobusu s vlakom si obyvatelia stále nedokážu vysvetliť. Hoci sa ako o vinník nehody spomína vodič autobusu, ľudia sú viac nahnevaní na nechránené železničné priecestie.

„Keď sa človek zamyslí nad takýmito nehodami, akoby to už bolo v osude každej z obetí napísané“, zamyslela sa staršia pani z Polomky cestou na omšu do katolíckeho kostola. Rovnako ako ona aj stovky ďalších obyvateľov obce sa ráno išli pomodliť za obete krvavej tragédie. Od sobotného rána sa totiž v obci o ničom inom nehovorí. Ľudia ťažko hľadajú slová, ktoré by opísali ich pocity. „Celý deň som sa nevedela upokojiť z toho. My sme mali tiež autonehodu a viem si predstaviť, čo tí ľudia prežívali, je to katastrofa,“ pripája sa ďalšia Polomčanka. O 14-tej hodine sa za ľudí z autobusu prišli do Polomky pomodliť kňazi z celého Horehronia.

Väčšina obyvateľov je však nahnevaná na kritické železničné priecestie. Hoci sa tam stalo už niekoľko, aj smrteľných dopravných nehôd, žiadne závory ani svetelná signalizácia tam nepribudli. „Pre obec je to ďalšia výzva, prečo opätovne žiadať ministerstvo dopravy, aby na tomto úseku urobili opatrenia,“ povedal starosta Polomky Ján Lihan. Najmä počas zimnej sezóny totiž prejdú cez koľajnice stovky áut do neďalekého lyžiarskeho strediska. Hoci už skôr žiadali minimálne o závory, železnice im odpovedali, že na tom úseku nie sú nevyhnutné.

Na mieste tragédie už od rána horelo množstvo sviečok. Zastavovali sa tam nielen obyvatelia obce, ale aj vodiči áut, ktorí prechádzali okolo. „Všetko som sledovala v televízií a mráz mi behal po chrbte. Chcela som sa preto na vlastné oči presvedčiť, či sa tomu nedalo zabrániť,“ povedala pani z Nových Zámkov, ktorá bola na Horehroní lyžovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu