Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Niekoľkí kňazi vyzvali KDH, aby stiahlo podporu Radičovej

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: Diana Mráziková)

BRATISLAVA - Na verejný dištanc od Ivety Radičovej ako kandidátky na prezidentku vyzvali KDH niektorí bratislavskí kňazi. „Vyzývame vás a žiadame, aby ste napriek rozporu medzi vami podporili kandidatúru Františka Mikloška,“ napísali kňazi v liste adresovanom predsedovi strany Pavlovi Hrušovskému.

„Ak by KDH zostalo v postoji verejnej podpory Radičovej, znamenalo by to politickú samovraždu, a bolo by potrebné, buď aby bolo z názvu odstránené slovo ‚kresťanské‘, alebo aby odstúpilo celé predsedníctvo,“ konštatujú prví siedmi signatári. Iniciátor listu Anton Solčiansky zo Záhorskej Bystrice oslovil s prosbou o podporu listu ďalších kňazov a organizácie.

„V súčasnosti naša vlasť prechádza zložitým obdobím triedenia duchov v otázke zápasu medzi civilizáciou lásky a kultúrou smrti. Jedným z významných medzníkov toho, kam sa vnútorne aj navonok uberie Slovensko, sú nadchádzajúce prezidentské voľby,“ zdôrazňuje list KDH, ktorý vyjadruje znepokojenie nad tým, „že KDH sa verejne prihlásilo k podpore liberálnej kandidátky, ktorá jasne zastáva postoje v rozpore s Božími zákonmi a kresťanskou morálkou“.

A to najmä, keď „je známy kandidát, ktorý zastáva jasné kresťanské postoje“. Kňazi predsedovi KDH pripomínajú, že „kresťan – a tobôž pôsobiaci v politike – je ten, kto zavrhuje zlo a volí si dobro, a nemôže podporovať kandidáta, kandidátku, ktorý verejne zastáva ‚právo‘ na potrat“. List zverejnil jeho iniciátor Anton Solčiansky.

Podpísaní sa na KDH obrátili „ako bratia v Ježišovi Kristovi, a ako duchovní správcovia a kňazi pôsobiaci v dekanátoch Bratislavy“. Okrem iniciátora je medzi nimi Štefan Herényi z farnosti na Dlhých Dieloch, minoriti Lucián Mária Bogucki a Tomáš Lesňák z Karlovej Vsi, verbisti Ján Štefanec a Stanislav Krajňák z Univerzitného pastoračného centra v Bratislave a Marek Vadrna z Marianky.

Na internetovej stránke www.volimfera.blogspot.com sa k listu prihlásil aj kňaz z Trstenej Jaroslav Chovanec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu