Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obeťami falšovateľov eur sú hlavne menší obchodníci

ŽILINA - Najčastejšími obeťami falšovateľov eurových bankoviek vo viacerých slovenských mestách a obciach sú pracovníci v zmenárňach, novinových stánkoch či menších potravinách. Podvodníci sa predovšetkým u nich pokúšajú rozmeniť nepravé peniaze alebo zaplatiť i za drobný nákup bankovkou vyššej nominálnej hodnoty. Falšovatelia sa pritom spoliehajú, že v menších prevádzkach chýbajú zariadenia na kontrolu pravosti peňazí. Novinárov o tom dnes informovala polícia.

"Napríklad v Žilinskom kraji boli tieto bankovky zachytené v menších predajniach a novinových stánkoch, kde kontrola týchto bankoviek nie je dostatočná alebo predajcovia ešte nepoznajú dostatočne ochranné prvky bankoviek," poznamenala hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Žiline Jana Balogová.

Na Slovensku sa od januárového zavedenia novej meny objavili desiatky kusov podozrivých eurobankoviek, okrem Žilinského napríklad tiež v Bratislavskom či Prešovskom kraji. V Trenčianskom kraji zaplatil minulý mesiac na benzínovej pumpe v Novom Meste nad Váhom podozrivou bankovkou neznámy motorista. Najčastejšie sa falšujú bankovky v hodnote 50 (asi 1506 korún) a 100 eur (asi 3013 korún).

"Doteraz zachytené falošné bankovky (v Žilinskom kraji) boli väčšinou slabej falšovateľskej kvality. Dá sa predpokladať, že boli vyrobené na bežných reprodukčných zariadeniach u nás. Boli aj prípady vyššej kvality, kde je predpoklad, že boli sfalšované v zahraničí a u nás boli dané iba do obehu," dodal Pavol Michalík z Úradu justičnej a kriminálnej polície krajského policajného riaditeľstva v Žiline.

Podľa neho falšovateľov neodrádzajú ani vysoké tresty, ktoré im hrozia v prípade dokázania viny pred súdom. Podvodníci môžu vo väzení stráviť až osem rokov. Pokiaľ však sfalšujú viac než približne 133.000 eur (asi štyri milióny korún), hrozí im až 20 rokov vo väzenskej cele.

Policajti ľuďom odporučili, aby peniaze nerozmieňali na ulici neznámym osobám, ktoré im môžu podstrčiť nepravé bankovky. Pri nákupoch si vraj tiež treba všímať ochranné prvky na eurobankovkách. Mnohé z nich možno rozoznať aj hmatom či pohľadom. Vyššia je i kvalita papiera.

"Bankovka je vyrobená z čistej bavlny a papier je určite odlišnej kvality ako obyčajný papier. Papier je na ohmat tuhý a pevný a obyčajné papiere sú väčšinou mäkké a voskové," spresnil Michalík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu