Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štát chce stíhať rodičov za trestanie detí, tvrdia aktivisti

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Občianske združenie Pastor bonus kritizuje vládu za prijatie návrhu Národného akčného plánu pre deti na roky 2009 až 2012.

Jeho členovia tvrdia, že v návrhu sa ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová zasadzuje za to, aby boli zakázané akékoľvek telesné tresty detí, týka sa to aj rodičov. Rokovanie o návrhu prerušila vláda minulý týždeň, premiér Robert Fico vtedy potreboval od ministerky Tomanovej jeho doplnenie. Dnes ho schválili.

Ministerka Tomanová navrhla zvážiť spôsob implementovania zásady nulovej tolerancie k telesným trestom a iným hrubým alebo ponižujúcim formám trestania v každom prostredí, vrátane rodiny.

Najneskôr do roku 2012 majú viaceré rezorty prehodnotiť v tomto smere právne predpisy v relevantných oblastiach, píše sa v návrhu. Pastor bonus je zásadne proti týraniu a akémukoľvek ponižovaniu detí, ale "nesúhlasí, aby rodičia boli trestne stíhaní za výchovnú po zadku," povedal predseda združenia Marek Nikolov.

Združenie, ktoré sa nedávno podieľalo na kontroverznej billboardovej kampani proti potratom, označilo schválenie návrhu za rozpor s doterajšími vyhláseniami vládnych predstaviteľov. Diskusiu o "výchovných fackách" vyvolala vlani novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, ktorá platí od začiatku januára.

Novela zakazuje všetky formy telesných trestoch len v detských domovoch a nedotýka sa vzťahu rodič a dieťa. V legislatíve vtedy ministerka Tomanová ubezpečila rodičov, že im nebudú hroziť tresty za symbolické "po zadku", tvrdí Nikolov.

Poslancov parlamentu, ku ktorým sa materiál dostane na stôl, preto združenie žiada, aby pri jeho schvaľovaní neuplatnili nulovú toleranciu k telesným trestom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu