Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Súd s Majským neotvorili ani na šiesty pokus!

Jozef Majský
Jozef Majský

PEZINOK - Ani na šiesty pokus sa Špeciálnemu súdu nepodarilo dnes otvoriť nové pojednávanie s podnikateľom Jozefom Majským, ktorý je obžalovaný z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností.

Pre údajnú chorobu sa ospravedlnil jeho spoluobžalovaný Dávid Brtva. Za to, že neprišiel na pojednávanie, ho súd potrestal maximálnou možnou pokutou 1650 eur (50.000 Sk).

Nevyhovel však návrhu prokurátora, aby vylúčil obžalobu voči Majskému na samostatné konanie. Špeciálny súd už raz uznal Majského, Patrika Pachingera i Brtvu za vinných, rozsudok však zrušil Najvyšší súd. Nové pojednávanie v prípade tunelovania Horizontu Slovakia a BMG Invest sa malo začať vlani na jar. Proces sa však oddialil aj pre údajné zdravotné problémy Brtvu alebo kvôli advokátom obžalovaných.

"Má (Brtva) chrípku, celá rodina je chorá," povedal dnes novinárom jeho otec. Brtvu už v minulosti súd pokutoval, keď neprišiel na pojednávanie pre údajné žalúdočné ťažkosti. Prokurátor Ján Šanta, ktorý už v minulosti podozrieval obžalovaných zo zámerného zdržovania procesu, navrhol proces s Majským vyčleniť na samostatné konanie. Súd, pred ktorý prišlo viacero svedkov, mu nevyhovel.

Ďalší pokus o otvorenie pojednávania je naplánovaný na začiatok februára. Špeciálny súd ešte v apríli 2007 Majského, ktorý bol v minulosti jedným z najvplyvnejších slovenských podnikateľov a údajným mecenášom politických strán, odsúdil na 12-ročné väzenie. O rok menej si mal odpykať Brtva, desať rokov uložil súd Pachingerovi.

Rozsudok však neskôr pre viaceré pochybenia zrušil Najvyšší súd. Všetci traja boli vo väzbe, z ktorej ich prepustili pred vyše rokom. Bankrot nebankových spoločností v roku 2002 pripravil o úspory desaťtisíce ich klientov. Firmy klientom vyplácali výnosy z vkladov nových sporiteľov bez toho, aby samé vytvárali významnejšie zisky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu