Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Súd s Majským odročili, Pachingerova žena rodí

Jozef Majský
Jozef Majský

PEZINOK - Ani na piaty pokus sa Špeciálnemu súdu nepodarilo otvoriť nové pojednávanie s podnikateľom Jozefom Majským, ktorý je obžalovaný z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností. Pre pôrod manželky totiž na dnešné pojednávanie neprišiel spoluobžalovaný Patrik Pachinger. Súd, ktorý už raz uznal Majského, Pachingera i Dávida Brtvu za vinných, sa pokúsi proces otvoriť na budúci týždeň.

"V noci som musel odviezť manželku do pôrodnice, teraz rodíme. Sme v Handlovej v nemocnici, ospravedlň ma prosím," napísal asi hodinu pred začiatkom pojednávania Pachinger svojmu advokátovi Romanovi Maťašovskému, podľa ktorého Pachingerova manželka mala rizikové tehotenstvo. Termín pôrodu však vraj mala plánovaný na koniec januára.

Nové pojednávanie v prípade tunelovania Horizontu Slovakia a BMG Invest, ktorý Špeciálnemu súdu vrátil Najvyšší súd, sa malo začať už vlani na jar. Najprv ho odložili pre práceneschopnosť Brtvu, o ktorej súd pochyboval, potom pre tehotenstvo advokátky Pachingera i boľavé zuby Majského advokáta.

Viacerí svedkovia však na súd prišli. Volajú ich pritom nielen zo Slovenska a Česka, ale aj Malty. Na najbližšom pojednávaní by mali vypovedať aj manažéri nebankových spoločností Vladimír Fruni a Marián Šebeščák, ktorí už boli odsúdení. Šebeščák si trest odpykal.

Prokurátor Ján Šanta v minulosti obžalovaných a ich advokátov podozrieval zo zámerného zdržovania procesu. Dnes sa k dôvodu odročenia nechcel vyjadrovať. "Asi bol nevyhnutný. Nemáme žiadne informácie, nedali sa objektivizovať," povedal novinárom. Vo svojej prokurátorskej praxi si však vraj nepamätá prípad, ktorý by sa toľko ráz odkladal.

Špeciálny súd ešte v apríli 2007 Majského, ktorý bol v minulosti jedným z najvplyvnejších slovenských podnikateľov a údajným mecenášom politických strán, odsúdil na 12-ročné väzenie. O rok menej si mal odpykať Brtva, desať rokov uložil súd Pachingerovi. Rozsudok však neskôr pre viaceré pochybenia zrušil Najvyšší súd. Všetci traja strávili istý čas aj vo väzbe, z ktorej ich prepustili pred vyše rokom.

Bankrot nebankových spoločností v roku 2002 pripravil o úspory desaťtisíce ich klientov. Firmy klientom vyplácali výnosy z vkladov nových sporiteľov bez toho, aby samé vytvárali významnejšie zisky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu