Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

HN: Štát pre zákaz zisku žaluje aj Eureko

BRATISLAVA - Slovensko bude zrejme pre zákaz zisku zdravotným poisťovniam čeliť medzinárodnej arbitráži aj zo strany spoločnosti Eureko, akcionára poisťovne Union. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN) s odvolaním na ministerstvo financií.

Okrem Eureka zažaloval štát aj holandský akcionár poisťovne Dôvera. Výšku odškodného, ktorú Eureko žiada, spoločnosť nezverejnila.

Hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál HN povedal, že Eureko podalo žalobu ešte vlani v októbri. Investor sa podľa neho odvoláva na zmluvu o ochrane investícií medzi bývalým Československom a Rakúskom. Hovorkyňa Eureka Lorrie

Morganová nechcela informácie komentovať. "Považujeme akýkoľvek vývoj rokovaní s vládou za dôverný," reagovala. Žalovanú sumu nesprístupnilo ani ministerstvo.

Holandská HICEE, ktorá patrí do skupiny Penta, podľa skorších informácií žiadala odškodné približne pol miliardy eur (15 miliárd Sk). Vládna koalícia presadila obmedzenie zisku pre zdravotné poisťovne v roku 2007. Ponuky na mimosúdnu dohodu od akcionárov súkromných poisťovní premiér Robert Fico odmietol.

HN poznamenali, že so Slovenskom sa okrem dvoch akcionárov súkromných poisťovní súdia aj ďalší dvaja investori. Rakúsky letecký prepravca Austrian Airlines Slovensko žaloval pre údajne zmarenú investíciu do Slovenských aerolínií.

Holandský akcionár Bratislavskej cvernovej spoločnosti sa zas podľa denníka sťažoval na rozhodnutie jedného zo slovenských súdov a daňového úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu