Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko by v krátkom čase mohlo dostať plyn, tvrdí Žiga

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo o niekoľko dní zrušiť obmedzenia odberu plynu pre podniky, ktoré zaviedlo pre zastavený prísun suroviny z Ruska. Pred novinármi to dnes naznačil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga. Dodávky plynu by sa mali aspoň dočasne obnoviť prostredníctvom výmennej operácie s Ukrajinou a Ruskom.

V prípade jej zlyhania chce krajina využiť časť dodávok z plynovodu Jamal, ktorým surovina tečie cez Bielorusko a Poľsko ďalej na západ. "Sme po technickej stránke pripravení na prvú aj druhú alternatívu, v zásade je na rozhodnutí politickom, ktorá bude realizovaná v najbližších dňoch. Výsledok je už na dohľad, behom krátkych dní," vyhlásil Žiga.

Ruský plyn by tak mohla krajina dostávať skôr ako budúci štvrtok, odhadol. Slovensko je bez dodávok plynu z Ruska desiaty deň po sebe. Väčšie podniky preto museli obmedziť odber, mnohé úplne zastavili výrobu. Výpadok dodávok zatiaľ nepocítili domácnosti, nemocnice ani školy. Ak by sa prísun suroviny neobnovil do konca mesiaca, menej plynu by museli odoberať aj teplárne. Slovenskí odberatelia sú v súčasnosti zásobovaní z rezerv plynární SPP a výpomocných dodávok zahraničných firiem zo zásobníkov na Slovensku.

Dodávky plynu zhruba v objeme 20 miliónov metrov kubických denne (asi dve tretiny súčasnej spotreby) sa Slovensko pokúša získať zo zásob Ukrajiny, ktorá by dostala rovnaký objem suroviny pre vlastnú potrebu z Ruska. Moskva s takýmto riešením už súhlasila, čaká sa ešte na stanovisko Ukrajiny.

"Nevidíme technické prekážky, ktoré by sa nedali odstrániť, aby v krátkom čase mohol plyn z Ukrajiny tiecť," tvrdil Žiga. Slovensko sa však nespolieha len na výmennú operáciu, ale súčasne pracuje aj na možnom presmerovaní časti toku v plynovode Jamal, cez ktorý prúdi surovina najmä do Nemecka a Francúzska. "Od týchto krajín očakávame solidárne riešenie tejto situácie," poznamenal Žiga. Plyn z Jamalu by sa do krajiny mohol podľa neho dostať po technických úpravách z Česka začiatkom budúceho týždňa.

Rusko tento týždeň obnovilo po rozmiestnení medzinárodných pozorovateľov dodávky plynu cez Ukrajinu pre európskych zákazníkov. Po krátkom čase však boli opäť zastavené. Moskva a Kyjev sa nevedeli dohodnúť na tom, kto má platiť za takzvaný technický plyn, ktorý je nevyhnutný pre udržiavanie tlaku v plynovodoch a prepravu suroviny do Európy. Ruský premiér Vladimir Putin vo štvrtok navrhol, aby technický plyn zakúpilo pre Ukrajinu medzinárodné konzorcium.

"Nemyslím si, že je to otázka dnešného dňa, budeme to riešiť priebežne," reagoval Žiga na návrh Putina. Bez prísunu ruského plynu zostala v uplynulých dňoch zhruba desiatka európskych štátov, zastavené dodávky najviac zasiahli okrem Slovenska aj Bulharsko a Moldavsko. Výpadok na Slovensku ohrozil údajne aj stabilitu dodávok elektriny, vláda preto zvažuje opätovné obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach napriek tomu, že by týmto krokom porušila zmluvu s EÚ. Krajine sa však zatiaľ darí udržať funkčnosť rozvodnej siete elektriny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu