Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Do Bosny zrejme vyšleme vrtuľníkovú jednotku

BRATISLAVA - Slovensko zrejme vyšle do vojenskej operácie Európskej únie v Bosne a Hercegovine vrtuľníkovú jednotku. V misii by mali pôsobiť dva stroje Mi-17 s 35 vojakmi. Rozhodla o tom dnes vláda, návrh musí ešte posúdiť parlament. V operácii ALTHEA už má Slovensko štyri desiatky vojakov.

Ministerstvo obrany predpokladá, že dva dopravné vrtuľníky budú v operácii pôsobiť zhruba štyri mesiace od 19. februára, a to nielen v Bosne a Hercegovine, ale aj v niektorých ďalších balkánskych krajinách. Na starosti bude mať okrem leteckého transportu napríklad aj pátranie. Základňa jednotky bude v Sarajeve, náklady na jej prípravu a vyslanie dosiahnu viac ako milión eur (viac ako 30 miliónov korún).

Medzinárodné sily sú prítomné v tejto etnicky rozdelenej krajine od skončenia občianskej vojny v 90. rokoch. Ich cieľom je zabrániť opätovnému vypuknutiu násilia, monitorujú tiež dodržiavanie mierovej dohody. Krajina je aj pod dohľadom úradu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva, ktorý vedie slovenský diplomat Miroslav Lajčák.

Slovensko má v Bosne a Hercegovine v operácii ALTHEA už v súčasnosti zhruba 40 vojakov, väčšinu z nich tvorí strážna čata. Vrtuľníková jednotka pôsobila v Bosne a Hercegovine aj v rokoch 2002 a 2003 v rámci misie NATO, v roku 2002 na Štedrý deň jeden zo slovenských strojov havaroval, traja členovia posádky sa zranili.

Celkovo slúži v zahraničných misiách v súčasnosti približne 550 slovenských vojakov, pracujú tiež v Afganistane, Kosove či na Cypre. Naopak, ubudnúť by mal od augusta počet vojakov vo veliteľských štruktúrach NATO. Denník Pravda tento týždeň napísal, že Slovensko stiahne polovicu zo 150 vojakov v štruktúrach aliancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu