Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Voličská podpora Gašparoviča aj Radičovej sa zvýšila

BRATISLAVA - Dvaja najväčší favoriti blížiacich sa prezidentských volieb, súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič a opozičná poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová, mierne zvýšili svoju popularitu. Vyplýva to z decembrového prieskumu, ktorý dnes zverejnila agentúra MVK.

Gašparoviča by volilo 55 percent rozhodnutých voličov a Radičovú 32,6 percenta ľudí. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 21. marca. V septembrovom prieskume rovnakej agentúry mal súčasný prezident podporu 54,3 percenta respondentov, Radičová 30,2 percenta.

Prípadný zisk viac než polovice voličských hlasov by Gašparovičovi mohol stačiť na obhájenie postu už v prvom kole volieb. Ústavní právnici sa však v minulosti nezhodli na tom, či je na zvolenie v prvom kole nevyhnutných viac než polovica všetkých voličov alebo len platných odovzdaných hlasov. Agentúra zisťovala aj preferencie ďalších uchádzačov o post hlavy štátu. Popularita ani jedného z nich nepresiahla hranicu piatich percent.

Najlepšie obstáli rovnako ako v predchádzajúcej ankete bývalý disident a opozičný poslanec František Mikloško s podporou 4,6 percenta opýtaných a predsedníčka mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzana Martináková, ktorú by volilo 4,5 percenta respondentov. Kandidáta koaličnej ĽS-HZDS Milana Melníka by volilo 1,7 percenta ľudí, zvyšní uchádzači - niekdajší minister v bývalej vláde Mikuláša Dzurindu Ivan Šimko, kandidát Komunistickej strany Slovenska (KSS) Milan Sidor, nezávislý kandidát Július Kubík a bývalá poslankyňa KSS Dagmar Bollová - získali menej ako jedno percento hlasov oslovených.

Agentúra v prieskume v dňoch 12. až 18. decembra oslovila 1015 ľudí, z nich 22 percent bolo rozhodnutých nevoliť, alebo s účasťou na voľbách váhali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu