Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MVO žiadajú Pašku, aby postupoval "štátnicky a citlivo"

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Občianski aktivisti žiadajú predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby sa zasadil o urýchlenú novelizáciu zákona o spôsobe voľby prezidenta.

"Zákonné obmedzenie, ktoré zakazuje kandidátom akúkoľvek činnosť v prospech kandidatúry mimo lehoty predvolebnej kampane (15 dní pred voľbou), je v príkrom rozpore s ústavne garantovanou slobodou prejavu, s právom na šírenie informácií a právom občanov na dostatočné informácie o kandidátoch, nabáda k rýchlej a povrchnej komunikácii, ktorá nemôže spĺňať požiadavky modernej otvorenej spoločnosti, postavenej na partnerstve, informovanosti a dialógu," uvádza sa v otvorenom liste, ktorý okrem iného podpísali Grigorij Mesežnikov, Šarlota Pufflerová či Zuzana Wienk.

Zákon podľa nich v tomto prípade vytvára nezmyselné obmedzenia. Malá novela by zásadne nezmenila pravidlá súťaže, odstránila by iba najväčšiu deformáciu, ktorá občanom aj kandidátom odopiera základné práva, dodali. Aktivistov tiež znepokojili medializované informácie, podľa ktorých predseda parlamentu uvažuje nad predsunutím prezidentských volieb na marec, či dokonca február budúceho roka.

"Takéto rozhodnutie podľa nášho názoru narúša hneď niekoľko princípov – predvídateľnosť prostredia, v ktorom sa má slobodná súťaž odohrávať, rovnaké podmienky pre všetkých kandidátov a prijímanie rozhodnutí vo verejný prospech s prihliadnutím na tých, ktorých sa rozhodnutie dotkne," uvádza sa v liste. Rovnako preto žiadajú Pašku, aby pri určovaní termínu volieb hlavy štátu pristupoval štátnicky a citlivo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu