Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Schôdza parlamentu o nedôvere Januškovi je podľa vlády zbytočná

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pondelkovú popoludňajšiu schôdzu parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja Marianovi Januškovi (SNS) považuje vláda za úplne zbytočnú. Informoval o tom premiér Robert Fico na brífingu po mimoriadnom zasadnutí vlády, na ktorom rokovala o stanovisku k návrhu skupiny opozičných poslancov o vyslovení nedôvery ministrovi Januškovi.

"Ak kontroly, ktoré na ministerstve výstavby uskutočňujú Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), preukážu pochybenie, tak minister Janušek bude odvolaný zo svojej funkcie," uviedol Fico o stanovisku kabinetu. Hlasovanie o nedôvere Januškovi súvisí s vlaňajším kontroverzným tendrom na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov za 3,6 mld. Sk (119,5 mil. €).

Tender, ktorý bol uverejnený len na nástenke ministerstva výstavby, vyhralo konzorcium s účasťou dvoch slovenských firiem Zamedia a Avocat, označovaných za blízkych predsedovi SNS Jánovi Slotovi. "Je potrebné, aby orgány, ktoré sú na to určené, tieto závery urobili. Platí moje slovo, že ak sa preukáže pochybenie, pán minister Janušek bude odvolaný," dodal Fico s tým, že opoziční poslanci mohli so svojim návrhom pokojne počkať na zistenie kontrol na ministerstve výstavby.

Premiér sa z tohto dôvodu nechce zúčastniť zasadnutia NR SR, na ktorom sa má rokovať o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Januškovi. Fico priznal, že aj on má pochybnosti, či bolo s tendrom všetko v poriadku. Zároveň vyslovil predpoklad, že kontroly o priebehu tendra na ministerstve výstavby by mali byť uzatvorené ešte v decembri tohto roka.

Minister Janušek bude mať podľa Fica pekné, alebo škaredé Vianoce, čo však závisí od výsledku kontrol. To, či bol v spomínanom tendri porušený zákon o verejnom obstarávaní, treba nechať na kontrolné orgány, uviedol ďalej premiér. Keďže v tomto prípade ide o európske peniaze, kontroly budú podľa Fica venovať pozornosť aj dodržaniu etických pravidiel a transparentnosti.

Ani Európskej únii by sa podľa neho nepáčilo, ak by boli porušené etické pravidlá. Premiér pripomenul, že by postupoval rovnako, aj keby išlo o ministra za Smer-SD.

"Čakám kompletnú správu a v tomto duchu chcem hovoriť ešte aj s predsedom ÚVO a NKÚ, aby to nebola taká správa, že aj áno aj nie. Tak buď áno alebo nie. Budem chcieť takú správu, ktorá jasne povie, či došlo alebo nedošlo k porušeniu pravidiel pri nakladaní s európskymi peniazmi. Nemôžeme si urobiť problémy v Európskej únii, ide o jej peniaze," uzatvoril Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu