Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Staré bane na Spiši ohrozujú miestnych obyvateľov!

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Staré bane na Spiši ohrozujú životy a majetok obyvateľov spišských obcí. V nedeľu sa z už uzatvorenej bane Nová štôlňa vyvalila voda, ktorá zdvihla hladinu miestneho potoka v obci Teplička v okrese Spišská Nová Ves. Hladina potoka sa dvihla až o 150 cm a zaplavila záhrady. Za normálnych okolností hladina potoka neprevyšuje 40 cm.

"Rudné bane dostali príkaz opraviť porušenú časť výstuže a musia urobiť ďalšie opatrenia, ktoré znížia prietok vody, a to zmenšením otvoru, cez ktorý preteká voda,“ uviedol predseda Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi Antonin Baffi. Tieto opatrenia by mali zabezpečiť, aby voda zo starých štôlní plynule odtekala do miestneho potoka.

Podľa starostu obce Teplička Ladislava Koňaka situáciu by pomohla vyriešiť aj suchá nádrž pod obcou, ktorá by v prípade takejto udalosti dokázala stlmiť prívalové vody. V nedeľu voda zaplavila záhrady približne ôsmich rodinných domov. Niekde sa dostala voda aj do pivníc. Na mieste zasahovali spišskonovoveskí hasiči. V tomto roku je to už tretí podobný prípad.

V lete tohto roku však bola situácia oveľa pokojnejšia. Vážnejšie problémy narobila voda z bane v septembri, kedy rovnako ako v nedeľu zaplavila záhrady rodinných domov na dolnom konci obce. Starosta sa obáva, že podobné udalosti sa môžu zopakovať. "Nik nevie, čo sa pod zemou deje,“ uviedol Koňak. Nová štôlňa je najnižšie položená baňa.

Všetky banské práce sa v minulosti vykonávali nad Novou štôlňou. Pracovníci banského úradu našli pri dnešnej obhliadke terénu približne 200 metrov od ústia banského diela novovytvorený kráter s priemerom asi 15 metrov. Podľa Baffiho práve zosunutý materiál z tohto krátera pravdepodobne spôsobuje zasypávanie banského diela, čo ma za následok neodtekanie a hromadenie vody v bani. "V tejto fáze s tým nevieme urobiť nič,“ dodal Baffi.

Rudné bane by mali v najbližších dňoch posilniť železobetónovú výstuž starej bane, keďže silný prúd vody pravdepodobne narušil časť výstuže. Samotný portál Novej štôlne, ktorý Rudné bane postavili po vytečení vody z banského diela v septembri, nával vody vydržal. Banský úrad však nariadil zmenšenie otvoru, ktorým z portálu vyteká voda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu