Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Smrť novorodenca v žiarskej nemocnici stále nejasná!

Eliška Tašková
Eliška Tašková

BANSKÁ BYSTRICA - Nemocnica v Žiari nad Hronom chce očistiť svoje meno. Podľa vyšetrovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou totiž jej lekári nezavinili smrť novorodenca 23-ročnej rodičky z obce Hodruša-Hámre. Poškodená žena trvá na svojom, hovorí dokonca o manipulácii s dokumentáciou.

K tragédii došlo v polovici októbra. Elišku Taškovú hospitalizovali s pôrodnými bolesťami. Už sedem dní prenášala. Hoci sa sťažovala na veľké bolesti, lekári nepristúpili k cisárskemu rezu a dieťa sa pri pôrode udusilo omotanou pupočníkovou šnúrou. Poškodená rodička bola presvedčená, že tomu mohli lekári zabrániť. Na políciu preto podala trestné oznámenie a prípad riešil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Po dôkladnom preštudovaní zdravotnej dokumentácie a analýze celého prípadu neboli zistené žiadne nedostatky v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pani Eliške Taškovej a teda nedošlo k porušeniu zákona ." Takéto zistenia úradu dnes predložil verejnosti riaditeľ žiarskej nemocnice Rastislav Kubáň. Lekári teda nepochybili a úmrtiu nemohli zabrániť. „Keďže sa proti vediktu poškodená rodina neodvolala, týmto považujem celý prípad z pohľadu našej nemocnice za uzavretý", vyhlásil riaditeľ Rastislav Kubáň.

Rodinu Elišky Taškovej to zarazilo a konaniu nemocnice nerozumie. Tvrdí, že sa proti rozhodnutiu Úradu ešte v ten istý deň odvolali. „Čiže je to klamstvo, niekto si robí imidž klamstvom, my sa nevzdávame a bojujeme ďalej", reaguje poškodená rodička. Podľa nej nemocnica nekoná čestne. Zároveň je presvedčená, že manipulovalo s jej zdravotnou dokumentáciou. Boli v nej priložené doklady o vyšetreniach, ktoré rodička nikdy neabsolvovala. „Robili mi vraj Ctg, na ktorom som nebola, robili mi vraj sono, kde som tiež nebola," dopĺňa Eliška Tašková. Celý prípad stále vyšetruje aj polícia. Podľa jej hovorkyne Petry Babulicovej ešte čakajú na jednotlivé znalecké posudky. „Pre vyvodenie záverov policajného vyšetrovania nie sú smerodajné len výsledky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," vysvetľuje hovorkyňa.

Celý prípad sa teda zrejme ešte ani zďaleka neskončil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu