Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vnútro odmieta zrušenie pospolitosti na objednávku

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra poslalo Slovenskej pospolitosti rozhodnutie o jej zrušení v piatok 14. novembra, deň pred stretnutím Roberta Fica s Ferencom Gyurcsányom v Komárne.

Uviedlo to dnes Rádio Expres. Rezort odmieta, že išlo o politickú objednávku. V pondelok 10. novembra MV SR poslalo pospolitosti upozornenie, že ak neprestane šíriť rasovú nenávisť, bude zrušená.

Rozhodnutie o zrušení vydalo vo štvrtok, v piatok ho odoslalo. Hovorca MV SR Erik Tomáš povedal, že postupovali zákonne, pretože zákon o združovaní občanov neurčuje ministerstvu pri zrušení združenia lehoty. Pospolitosť má dva mesiace, aby sa proti zrušeniu odvolala na Najvyšší súd.

Advokátka, zaoberajúca sa občianskymi združeniami, ľudskými právami a extrémizmom Mária Kolíková so zrušením Slovenskej pospolitosti súhlasí, otázkou je, či malo združenie čas na nápravu. „V tejto súvislosti sa neviem zbaviť pocitu, že išlo skôr o politickú objednávku a nie o zásadný postup štátu pri ochrane ľudských práv,“ uviedla pre Expres.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu