Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi pokazili politici, tvrdí Mikloško

František Mikloško
František Mikloško

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu František Mikloško si od stretnutia slovenského a maďarského premiéra nesľubuje rýchle riešenie národnostného napätia medzi oboma štátmi.

"Je to zaseknuté,“ skonštatoval v diskusnej relácii televízie JOJ De facto. Podľa Mikloška totiž pri zrode problémov stáli práve politici. Pripomenul kauzy Hedvigy Malinovej, učebníc pre školy s vyučovacím jazykom maďarským, na druhej strane snahy o revíziu tzv. Benešových dekrétov. Napriek vyhroteným vášňam Mikloško nepochybuje, že sa extrémistické skupiny nakoniec utíšia. Verí, že politici na oboch brehoch Dunaja si uvedomujú vážnosť situácie a nepripustia ďalšie stupňovanie napätia.

Podpredsedníčka SNS a parlamentu Anna Belousovová obvinila z podpory extrémizmu maďarských politikov. "Extrémizmus, dovolím si povedať až fašizmus, nacionalizmus je oficiálne podporovaný maďarskými oficiálnymi predstaviteľmi,“ vyhlásila. Maďarský parlament vyzvala k zmene legislatívy, ktorá by umožnila trestne stíhať extrémistické hnutia. Nestačí len verbálne odsudzovať prejavy radikálov a nič proti tomu nerobiť, povedala. Belousovová odmietla názor, že k zhoršeniu vzťahov prispela aj účasť SNS vo vláde. Uviedla, že extrémistické skupiny na maďarskej strane pôsobili aktívne už počas Dzurindových vlád, v ktorých mala zastúpenie aj SMK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu