Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Viac ako polovica Slovákov nepozná dátum vzniku ČSR!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci a Česi majú na vznik prvého spoločného štátu pred deväťdesiatimi rokmi rozdielne názory. Zatiaľ čo mnoho Slovákov si presný dátum vzniku Československa ani nepamätá, obyvatelia susednej krajiny si myslia, že je to významná udalosť, ktorú je dobré si pripomínať.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý na Slovensku uskutočnila spoločnosť Median SK a v Česku firma Median. Anketa ukázala, že takmer tretina Slovákov vôbec nepozná presný dátum vzniku Československa, a nesprávny deň uviedla viac ako pätina opýtaných. Správnu odpoveď, 28. október 1918, vedeli v prieskume viac ako dve pätiny obyvateľov Slovenska, zatiaľ čo v susednom Česku presný dátum poznalo viac ako 70 percent respondentov.

Lepšie znalosti mali vysokoškoláci a starší ľudia. Slováci sú podľa výsledkov prieskumu k dátumu vzniku ČSR ľahostajnejší ako Česi. Väčšina z opýtaných totiž uviedla, že tento deň nie je potrebné sláviť ako štátny sviatok, postačí si ho pripomenúť len médiách, alebo je úplne zbytočné si naň spomínať. Takmer dve tretiny Čechov ho však považujú za tak dôležitý, že si zaslúži byť pripomínaný.

V Česku pritom tento deň slávia ako štátny sviatok, na Slovensku je naopak len pamätným dňom. Viac ako polovica Čechov si myslí, že vznik prvého spoločného štátu so Slovákmi im priniesol skôr pozitíva. Približne rovnaký počet Slovákov mal však neutrálny postoj a uviedol, že vznik Československa nie je možné hodnotiť ani pozitívne ani negatívne. "Celkovo si ľudia myslia, že vznik Československa priniesol pozitívnejšie veci viac Čechom ako Slovákom," uviedla agentúra.

Nejednoznačne hodnotia oba národy aj rozdelenie ČSFR od januára 1993. Vítajú ho viac mladší ľudia do 30 rokov ako starší. Zhruba dve pätiny Slovákov aj Čechov odpovedali, že rozdelenie bolo nevyhnutné, pomerne veľká časť sa zhodla, že to bolo unáhlené rozhodnutie. Iný prieskum agentúry Focus ukázal, že počet stúpencov a odporcov rozpadu bývalej federácie je na Slovensku približne rovnaký.

V súčasnosti majú k sebe Slováci aj Česi blízko, viac ako 80 percent respondentov uviedlo v prieskume Medianu pozitívne odpovede na adresu druhého národa. "Slováci majú k Čechom o niečo lepší vzťah ako Česi k Slovákom. Horší vzťah k Slovákom majú oproti obyvateľom ostatných oblastí Českej republiky najmä obyvatelia Prahy a Stredočeského kraja," vyplynulo z ankety.

Prieskum sa uskutočnil na Slovensku aj v Česku od polovice septembra zhruba do polovice októbra. Na Slovensku sa ho zúčastnilo 858 respondentov vo veku 14 až 79 rokov a v Česku 1242 ľudí, ktorí mali od 12 do 79 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu