Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Boleráz sa búri proti zápachu z družstva

TRNAVA – Obyvatelia Klčovian, miestnej časti obce Boleráz v trnavskom okrese, protestujú proti zápachu, ktorý sa podľa nich už štyri roky šíri z miestnej farmy ošípaných. „Z družstva sa šíri neznesiteľný zápach, ktorý nadmieru obťažuje obyvateľov.

Najhoršie je to v lete a cez víkendy - človek chce sedieť v záhrade a nemôže,“ sťažoval sa zástupca protestujúcich občanov Ľubomír Schedlbauer. Podľa jeho slov občanov tiež sužujú muchy a potkany, ktoré sú premnožené. Majiteľ farmy Juraj Vinš obvinenia odmieta, podľa neho zápach spôsobuje susedné družstvo.

„Od úplného začiatku používame technológie s minimálnym zápachom. Všetky výkaly sa nachádzajú v potrubiach pod zemou,“ uviedol. Občania Klčovian ešte v júli minulého roka spísali proti zápachu petíciu s 57 podpismi, ktorú adresovali na Obvodný úrad životného prostredia v Trnave.

Ten ju posunul na priame riešenie obci. Starosta aj poslanci pomoc prisľúbili, no ostalo len pri slovách. „Občanom som osobne neodpovedal, komunikujeme spolu prostredníctvom obecných zastupiteľstiev,“ vyjadril sa starosta Boleráza Pavol Mackovčín. Písomnú odpoveď na petíciu občania dodnes nedostali, hoci petičný zákon stanovuje splniť túto povinnosť do mesiaca. Majiteľ farmy sa zatiaľ na žiadne z obecných zastupiteľstiev nedostavil, vyjadrenia obyvateľov, podľa ktorých sa vyhýba vzájomnej komunikácii, však odmieta.

Záležitosť obec postúpila Spoločnému stavebnému obecnému úradu v Trnave. K problému zápachu sa pridružil aj ďalší – v areáli farmy stoja minimálne dve čierne stavby. „Stavebný úrad eviduje umiestnenie plastového vaku na tekutý hnoj bez stavebného povolenia,“ potvrdila vedúca úradu Erika Nemčeková. Vinš priznal aj druhý, rezervný plastový vak, na ktorý tiež nebolo vydané stavebné povolenie. Po upozornení stavebného úradu požiadal o povolenie dodatočne.

„Dodatočné povolenie sme mu neudelili z dôvodu nevysporiadania vlastníckych vzťahov pozemkov,“ doplnila Nemčeková. Podľa jej slov úrad uložil majiteľovi farmy predložiť potrebné doklady o vysporiadaní pozemkov do konca novembra. Na základe nových skutočností tiež opätovne urobia štátny stavebný dohľad. Na území súčasnej farmy ošípaných bolo družstvo ešte v období socializmu. Tí, čo v Klčovanoch žijú dlho, hovoria, že zápach vtedy nebol taký výrazný.

Stavebný úrad chce preto podľa Nemčekovej preveriť, či sa nezvýšila kapacita družstva. „Vyzveme vlastníka na predloženie kolaudačného rozhodnutia, z ktorého by malo byť známe, na akú kapacitu je určené,“ uviedla. Podľa Vinša v súčasnosti na farme chovajú 500 až 1 000 ošípaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu