Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SMK odmieta vyjadrenie Gašparoviča

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície odmieta dnešné vyjadrenia prezidenta Ivana Gašparoviča, ktoré vyhlásil v diskusnej relácii STV O 5 minút 12. Hovorkyňa SMK Eva Dunajská reagovala na slová hlavy štátu, že Gašparovič na Slovensku necíti lojalitu k štátu najmä zo strany politikov maďarskej politickej strany.

SMK prezidentovi pripomína, že svojou účasťou v oboch predchádzajúcich vládach značne prispela k tomu, aby sa Slovensko dostalo do euroatlantických štruktúr. "SMK prispela aj k demokratizácii slovenskej spoločnosti a k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov," píše sa v tlačovej správe Dunajská.

Gašparovič dnes v relácii povedal, že SMK by mohla pre Slovensko, aj pre svojich ľudí a všetkých občanov, priniesť veľmi veľa pozitívneho. "A to aj vo vzťahu k Maďarskej republike. Ale môže urobiť aj veľa negatívneho," uviedol prezident s tým, že má obavu, že v súčasnosti robí skôr negatívne, ako pozitívne v riešení slovensko-maďarských vzťahov.

"Častokrát pridáva olej do ohňa, ktorý nie je potrebný. Práve postoj SMK som si predstavoval inakší," uviedol Gašparovič. Podľa SMK sa slovensko-maďarské vzťahy po roku 2006 zhoršili účasťou Slovenskej národnej strany (SNS) vo vláde. "Táto vládna koalícia v uplynulých mesiacoch so svojimi niektorými aktivitami provokuje občanov maďarskej národnosti," tvrdí hovorkyňa.

V súvislosti s národnými menšinami má SMK "diametrálne odlišný názor ako prezident Gašparovič". Odporúča mu, aby si preštudoval medzinárodné záväzky SR ako napríklad Európsku chartu regionálnych alebo menšinových jazykov, Zmluvu o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou a ďalšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu