Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Údajný komplic v českej krádeži storočia je na slobode!

PRAHA – Pražský súd dnes rozhodol o prepustení Milana Čermáka (51), ktorého polícia podozrieva z podielu na najväčšej krádeži v českej histórii, z vyšetrovacej väzby. Manželka zaplatila súdom stanovenú kauciu desať miliónov.

Čermák mal vlani údajne pomáhať zamestnancovi bezpečnostnej agentúry G4S Františkovi Procházkovi plánovať krádež. Mal byť aj šoférom falošnej dodávky, ktorá 1. decembra 2007 z agentúry odviezla vyše pol miliardy českých korún v hotovosti. Proti Čermákovi svedčili podľa polície pachové stopy.

Špekulácie, že mohol zavraždiť hlavného páchateľa, sa nepotvrdili. O Františkovi Procházkovi nemá polícia žiadne správy. Kriminalisti však opakovane tlmočili médiám hypotézu, že Procházka je možno už po smrti. Pri českej krádeži storočia prišla G4S o 564 miliónov Kč.

Peniaze z tržieb agentúra zvážala z obchodov do centrály, kde ich prepočítavala a odtiaľ odvážala do bánk. Vtedy tridsaťročný zamestnanec Procházka vydal peniaze komplicovi, ktorý do agentúry prišiel na jeho súkromnej dodávke, označenej firemnými znakmi. O tom, že vodičom dodávky bol práve Čermák mali svedčiť pachové stopy.

Policajti ho zadržali v marci, pri domovej prehliadke podľa médií našli väčšie množstvo SIM kariet, počítačových čipov a niekoľko legálne držaných zbraní, medzi nimi aj automatickú pušku M16. V zadnom sedadle jeho terénneho auta boli údajne ukryté tri milióny, ďalšich niekoľko stotisíc korún našli policajti v jeho dome. Pri domovej prehliadke údajne našli aj mačetu a sekeru so stopami ľudskej krvi. Informácie však zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

G4S sľúbila za informácieo páchateľovi a ukradnutých peniazoch odmenu dva milióny eur, čo predstavuje asi desatinu ukradnutej sumy. Ani to však prípad ďalej neposunulo. František Procházka je pre kriminalistov tvrdým orieškom.

Syn laboranta a lekárky sa v minulosti živil ako barový vyhadzovač a pred nástupom do agentúry pracoval vo firme Exchange, ktorá má sieť zmenární. V minulosti údajne absolvoval špeciálny výcvik v Izraeli. Polícia počas vyšetrovania nevylúčila, že práve on mohol byť v roku 2004 zapletený do lúpeže v jednej zo zmenární firmy Exchange, ktorá prišla o 23 miliónov korún. Polícia páchateľa nenašla.

Firma Exchange podozrievala aj vlastných pracovníkov, neskôr časť z nich preventívne prepustila. Bol medzi nimi bol aj Procházka, aj keď mal údajne povesť vzorného pracovníka. Až do osudnej krádeže boli s ním nadmieru pokojní aj v agentúre G4S. Na Procházku vydali medzinárodný zatykač, pátra po ňom aj špeciálny tím policajného prezídia, prezývaný „lovci lebiek“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu