Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súhlas s turbínami nie je korupcia, tvrdia starostovia

TRENČÍN - Starostovia obcí na Myjave sa bránia voči podozreniam z korupcie za ich prípadný súhlasný postoj k výstavbe veterných elektrární na kopaniciach. Hlavne obyvateľov s trvalým pobytom v obci vyzývajú na diskusiu o vyváženosti finančného prínosu pre obce a narušeného vzhľadu krajiny pri výstavbe turbín.

Ako sa ďalej uvádza v spoločnom stanovisku siedmich starostov, ktoré poskytol starosta Vrboviec Samuel Redecha, diskusia o tejto téme je posúvaná do oblasti poloprávd, demagógie, vyložených nezmyslov, spochybňovania všetkého, čo len naznačí sympatie a záujem o využitie veternej energie.

“Obnoviteľné zdroje energií majú dnes zelenú a vietor k takým zdrojom určite patrí. Otázka podľa nášho názoru nestojí, či veterné elektrárne na Slovensku budú alebo nebudú. Otázka je - kde budú. Prečo by nemali mať naše obce z tohto trendu finančný profit? Vítame diskusiu okolo výstavby veterných parkov, ale dôrazne odmietame podozrenia z korupcie,” uviedol Redecha.

Domáci obyvatelia a chalupári, ktorí s výstavbou nesúhlasia, sa obávajú hlavne hluku vrtúľ a straty osobitosti myjavských kopaníc. Proti výstavbe je vedenie mesta Myjava ako aj prednosta Obvodného úradu v Novom Meste nad Váhom Ján Kišš. „Je to biznis pre tých, ktorí to vyrábajú. Zdevastuje to prekrásnu kopaničiarsku prírodu a efekt je minimálny,” povedal.

Ministerstvo životného prostredia v okrese Myjava eviduje od dvoch spoločností spolu šesť zámerov veterných parkov, ktoré by podľa možných variantov mohli mať 28 až 33 turbín. “Ministerstvo môže výstavbu veterného parku v danej lokalite odporučiť alebo naopak neodporučiť. Konečné slovo bude mať podľa všetkého obec, v ktorej katastri sa územie pre plánovanú výstavbu nachádza,” povedal hovorca Myjavy Marek Hrin.

Veterné elektrárne môžu byť výhodné pre rozpočty malých obcí, kde majú turbíny stáť. Počas ich prevádzky by dostávali pre nich významnú finančnú injekciu. “Áno, sme si vedomí, že veterné elektrárne sa stanú dominantou v krajine, to je nespochybniteľný fakt. A ako každé technické dielo vyvolajú a už vyvolávajú rôzne reakcie. Niekomu sa páčia, niekomu nie a mnohým je to jedno. Súvisiace diskusie podporujeme, ak sú vecné a argumentačne podložené.

Náš záujem o túto problematiku je jednoznačne motivovaný finančným prínosom do rozpočtu našich obcí,” dodal Redecha. Pod výzvou za diskusiu sa podpísali za obec Cerová – Vladimír Jánoš, Chvojnica – Ján Pleša, Hlboké – Pavol Holejšovský, Hradište pod Vrátnom – Ivan Hatiar, Osuské – Anton Fiala, Sobotište – Dana Černeková a za Vrbovce – Samuel Redecha.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu