Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rafaj: Právnu čistotu zákonov má rešpektovať aj populistický Taliban

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Rozhodnutia Ústavného súdu SR sa podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja nekomentujú, ale rešpektujú.

"SNS je za právnu čistotu a súlad zákonov s Ústavou SR, čo by mal rešpektovať aj populistický Taliban," povedal dnes Rafaj v súvislosti s dnešným rozhodnutím ústavného súdu o protiústavnosti zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

ĽS-HZDS podľa tlačového odboru strany akceptuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré sa týka neústavnosti zákona o preukazovaní pôvodu majetku a podporí taký návrh zákona, ktorý bude v súlade s Ústavou SR.

Za neústavný označil celý zákon o preukazovaní pôvodu majetku v dnešnom náleze Ústavný súd SR (ÚS). Vyhovel tak návrhu dvoch skupín poslancov NR SR, ktorí žiadali, aby ÚS označil za neústavný celý zákon, resp. napadnuté ustanovenia. Ústavný súd už pri predbežnom prerokovaní návrhu skupiny poslancov o prijatí na ďalšie konanie v októbri 2005 na žiadosť navrhovateľov rozhodol o predbežnom pozastavení jeho účinnosti. ÚS SR nemôže zákon zrušiť, môže len pozastaviť jeho účinnosť. Zrušiť zákon môže len Národná rada SR. Mala by tak urobiť do pol roka od zverejnenia v Zbierke nálezov. V prípade, že tak neurobí, zákon automaticky prestáva platiť. Zákonodarca má však možnosť prijať úplne nový zákon, ktorým zruší a nahradí napadnutý zákon.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu