Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko je za jednotné Gruzínsko, vyhlásil Gašparovič

Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je za jednotné Gruzínsko, vyhlásil dnes prezident Ivan Gašparovič.

Podľa neho je potrebné, aby sa vojská vrátili do pozícií spred 6. augusta. "Sloboda sa ťažko vydobýja, ak sú tam obrnené transportéry, ak sú tam tanky," zdôraznil s tým, že súčasná situácia dáva nádej, lebo sa napĺňajú podmienky mierovej zmluvy, ktorú predložilo Francúzsko.

"Je potrebné hľadať kompromis, ktorý vytvorí do budúcnosti priestor na riešenie tejto otázky," povedal s tým, že "nesmieme hľadať pozíciu, ktorá by medzi nami vytvorila znovu železnú oponu." Premiér Robert Fico ešte minulý týždeň uviedol, že vojenský konflikt na Kaukaze vyprovokovalo Gruzínsko. “Nevidel by som situáciu čierno-bielo, ako ju niekto vidí, pretože niekto provokoval a vieme, kto provokoval. Potom prišla nejaká reakcia, tá reakcia bola veľmi silová, preto treba zastaviť paľbu, treba si sadnúť za rokovací stôl a veci riešiť. Ale odmietam čierno-biele videnie, že jeden je dobrý a druhí sú zlí,” vyhlásil slovenský premiér.

Šéf slovenskej diplomacie sa v utorok vyslovil za stiahnutie ruských vojsk z Gruzínska tak, ako stanovuje dohoda spred týždňa. Ján Kubiš po návrate z rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli vyhlásil, že máme záujem o dialóg s Ruskom, nie je však možný, kým Moskva nebude plniť dohody. Spoločné vyhlásenie ministrov je varovaním predovšetkým pre Rusko, ktoré dohodu neplnilo, uviedol Kubiš. Slovensko je pripravené poslať ďalšiu humanitárnu pomoc do Gruzínska. Pôjde aj do Abcházska a Južného Osetska. "My pozeráme na Gruzínsko ako na jednoliaty celok," uviedol Kubiš.

OSN vyzvala na pomoc vo výške 58,6 milióna dolárov pre viac ako 100-tisíc civilistov zasiahnutých vojnou. Česko dnes uvoľnilo 150 miliónov českých korún. Doteraz slovenské MZV poslalo pomoc za 5,6 milióna korún (takmer 185 886 €). OBSE pošle do Gruzínska pozorovateľov, v utorok rozhodla o prvých dvadsiatich. Keď sa ich počet navýši do stovky, zapojí sa aj Slovensko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu