Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slota prirovnáva Andreja Hlinku k Mojžišovi

Ján Slota
Ján Slota

RUŽOMBEROK – V Ružomberku sa dnes uskutočnila pietna spomienka pri príležitosti 70. výročia úmrtia Andreja Hlinku. Hlavným rečníkom spomienkových osláv bol predseda SNS Ján Slota, ktorý Andreja Hlinku prirovnal k biblickému Mojžišovi, „vyviedol svoj ľud zo zajatia, ale nedošiel s ním do zasľúbenej, slovenskej zeme“.

Podľa Slotu je otázne ako a či vôbec by Slováci existovali ako národ, keby v čase najväčšej maďarizácie nebolo Andreja Hlinku a ďalších osobností národného hnutia. V tejto súvislosti Ján Slota pred viac ako tisíckou zhromaždených povedal, že „musíme trošku viacej cvičiť našu armádu, aby sme si skutočne nedali zobrať naše územie. Veľkomaďarský šovinizmus na čele s Viktorom Orbánom zbrojí a chystá sa obrať Slovenskú republiku o naše územie. Všetci hovoria o politickej autonómii, ale skutočná pravda je v tom, že sa chystajú na druhé Kosovo v strednej Európe, a to druhé Kosovo by malo byť južné Slovensko. Tak si nalejme čistého vína Slováci.“

Andrej Hlinka bol podľa Slotu vzorom duchovného a cirkevného vlastenectva. Hlinka preto patrí nielen do dejín a učebníc, ale i do myslí a sŕdc Slovákov. Vďaka nemu môžeme podľa Slotu žiť v slobodnej a suverénnej Slovenskej republike. Hlinka je podľa Slotu jedna z mála osobností, za ktoré by vedela veľká časť národa položiť život.

Spomienková slávnosť začala v miestnom rímsko-katolíckom kostole sv. Omšou, ktorú slúžil spišský biskup František Tondra. Podľa biskupa bol Hlinka skutočným otcom i vodcom národa. Podľa Tondru však nestačí len oslavovať, ale aj nasledovať. Poukázal pritom na Hlinkov odkaz: Ži šťastne vo viere otcov a verný sebe.“ Po slávnostných príhovoroch položili zúčastnení vence najskôr k soche Andreja Hlinku a neskôr aj k prázdnej rakve v Mauzóleu Andreja Hlinku.

Pred rakvu položil veniec aj vedúci Kancelárie prezidenta Milan Čič, ktorý si pred zhromaždenými zaspomínal na časy, keď ako malý chlapec navštívil Mauzóleum, v ktorom ešte bolo telo Andreja Hlinku. Ružomberský primátor Michal Slašťan vyzval všetkých prítomných, aby pomohli pri nájdení telesných pozostatkov Andreja Hlinku a ich vrátení do Mauzólea v Ružomberku.

Rímsko-katolícky kňaz Andrej Hlinka sa narodil 29. septembra 1864 v Černovej, dnes súčasť Ružomberka. V roku 1898 bol vysvätení za kňaza. Od roku 1905 bol farárom v Ružomberku. V tom istom roku založil Slovenskú ľudovú stranu. Bol jednou z hlavných postáv Černovskej tragédie v roku 1907, kedy mu bolo zakázané vysvätiť novopostavený kostol. Pri streľbe do davu vtedy zahynulo 15 Černovčanov.

Na konci prvej svetovej vojny sa postavil za vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov. Od roku 1918 do roku 1938 bol poslancom československého parlamentu. Po vzniku ČSR viedol autonomistické hnutie. Zomrel 16. augusta 1938 v Ružomberku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu