Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Sysle z bratislavského letiska presťahujú na Záhorie

BRATISLAVA - Ako informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Dana Madunická, milé hlodavce nájdu nový domov neďaleko obce Kuchyňa.

"Syseľ je ľahkou korisťou pre dravé vtáky, ktoré nalietavajú nad vzletovo-pristávacie dráhy, kde hrozí ich stret s lietadlami, preto nie je jeho prítomnosť na bratislavskom letisku príliš žiaduca," prezradila jeden z dôvodov sťahovania Madunická.

Ako ju doplnil Michal Ambros z CHKO Ponitrie, odchyty sysľov sú dôležité i pre obnovu populácie sysľa na miestach, kde sa v minulosti hojne vyskytoval a taktiež pre zabezpečenie potravy pre sokola rároha a ďalšie druhy dravých vtákov. "Pokiaľ nebol syseľ pasienkový na našom území vzácnosťou, ale bežným obyvateľom lúk a pasienkov, tvoril podstatnú zložku potravy sokola rároha," dodal Ambros. Chránené sysle pasienkové odchytávajú na bratislavskom letisku už šesť rokov, vždy v dvoch fázach.

Prvá sa uskutočňuje v apríli, v období párenia a pred narodením mláďat. Druhá fáza nasleduje v auguste, keď už mláďatá nie sú závislé od matky. Sysle sa na letisku výrazne rozšírili v minulých rokoch. Odchyt sysľov organizuje Štátna ochrana prírody a nezisková organizácia Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci s Maďarskom v rámci projektov LIFE, ktorými Európska komisia finančne podporuje aktivity súvisiace s ochranou ohrozených druhov dravých vtákov a ich biotopov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu