Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Akrobatickí piloti zabávali krkolomnými kúskami nad Dunajom

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja akrobatickí piloti včera na svojich strojoch zabávali Bratislavčanov krkolomnými kúskami nad hladinou Dunaja. Duel ostrieľaných pretekárov si v hlavnom meste nenechali ujsť desaťtisíce zvedavcov, ktorí neďaleko centra zaplnili oba brehy rieky a tiež Nový most.

Organizátori postavili 52-ročnej ikone akrobatického letectva Péterovi Besenyeiovi z Maďarska a jeho rakúskemu o dvanásť rokov mladšiemu súperovi Hannesovi Archovi trať tesne nad hladinou rieky.

Medzi Mostom Lafranconi a Novým mostom museli slalomovať a prelietavať pomedzi zhruba dvadsaťmetrové plávajúce bóje priemernou rýchlosťou viac ako 270 kilometrov za hodinu. Vyše trojkilometrovú trať včera zvládol rýchlejšie rakúsky pilot. V súčasnosti tretí muž svetovej série Air Race stihol v oboch kolách prejsť trať pod 36 sekúnd.

"Pri tejto trati bol veľmi dôležitý výkon motora, možnože v tomto som mal trochu výhodu," povedal novinárom po preteku Arch. Potlesk zožal aj dlhoročný pretekár série Besenyei, ktorý v aktuálnom poradí drží piatu priečku. Priznal, že motor jeho lietadla včera nefungoval na sto percent. Za mladším súperom zaostal o zhruba dve sekundy.

Maďarský pretekár sa okrem toho posťažoval, že si nemohol vyskúšať prelety popod bratislavské mosty. "Bolo by lepšie, keby bola trať dlhšia. Chýbalo mi, že sme neprelietali popod most," zažartoval pred novinármi. Besenyei je známy napríklad tým, že so svojím strojom v Budapešti podletel Reťazový most, ktorý je jednou z dominánt maďarskej metropoly.

Ľuďom sa okrem samotného preteku najviac páčili voľné exhibície pilotov po súťažných jazdách. Krkolomné piruety, let dole hlavou či strmhlavé pády smerom k rieke stáli aj za žmúrenie proti ostrému slnku.

"Ten musí mať žalúdok až v krku, také niečo som jakživ nevidel," dalo sa započuť medzi divákmi. Na preteky naopak šomrali viacerí vodiči, ktorí v centre mesta uviazli v dopravných zápchach.

"Nemôžeme ovplyvniť to, že niekto autom zastaví uprostred mosta aby sa pozeral," reagovala pre ČTK hovorkyňa podujatia Andrea Zererová. Odhadla, že vzdušný súboj dvoch letcov si prišlo pozrieť najmenej 50.000 ľudí.



Red Bull Air Race v Bratislave




Flying Bulls na Red Bull Air Race v Bratislave




Víťaz Red Bull Air Race Hannes Arch chcel Bratislavčanom úkázať aké úžasné môže byť závodenie vo vzduchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu