Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návrh zákona o eure zmení a doplní 36 zákonov

minister vnútra Robert Kaliňák
minister vnútra Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Návrh zákona v súvislosti s prechodom na euro, ktorý predložil do pripomienkového konania rezort vnútra, má zmeniť a doplniť 36 zákonov.

Pre agentúru SITA to uviedla Alena Koišová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Ministerstvo vnútra od návrhu očakáva plynulé a bezproblémové fungovanie oblastí štátnej správy, jeho účinnosť by mala nadobudnúť od 1. januára 2009. Nová platná úprava upravuje sumy pokút, zmeny metodík výpočtov zahraničného platu príslušníkov Policajného zboru, ktorí sú na výkon služby vyslaní do zahraničia alebo na denné štúdium v zahraničí a iné ustanovenia.

Konkrétne sumy vyjadrené v eurách budú podľa Koišovej do zmenených zákonov doplnené pred rokovaním vlády v auguste. "V materiáli, ktorý je v legislatívnom procese, zatiaľ nie sú uvedené, pretože sme ho zverejnili pre účely pripomienkového konania ešte pred oficiálnym oznámením konverzného kurzu," vysvetlila.

Návrh zákona upravuje zákony o správnom konaní, verejných zbierkach, zhromažďovacom práve, obecnom zriadení a priestupkoch. Ďalšími právnymi úpravami, ktorých sa dotkne, sú živnostenský zákon, zákon o obecnej polícii, o štátnom občianstve, o štátnych symboloch, o civilnej ochrane obyvateľstva, o premávke na pozemných komunikáciách, o neinvestičných fondoch, o neziskových organizáciách, o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, o voľbe prezidenta a o správe štátnych hraníc.

Upraví tiež zákon o legalizácii príjmov z trestnej činnosti, o samospráve VÚC, o ochrane pred požiarmi, o hasičskom a záchrannom zbore, o nadáciách, o pobyte cudzincov, o integrovanom záchrannom systéme, o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov, o riadení štátu v krízových situáciách a o archívoch a registratúrach.

Medzi doplnenými zákonmi bude tiež zákon o zbraniach a strelive, o voľbách do Európskeho parlamentu, o horskej záchrannej službe, o ochrane štátnej hranice, o voľbách do Národnej rady SR, politických stranách a hnutiach, o súkromnej bezpečnosti, o vojnových hroboch, občianskych preukazoch a cestovných dokladoch.

Koruny sa budú pri prechode Slovenska na spoločnú európsku menu prepočítavať kurzom 30,1260 SKK/EUR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu