Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Gašparovič vrátil do parlamentu zákon o cestnej premávke

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

Bratislava - Prezident SR Ivan Gašparovič nepodpísal zákon o cestnej premávke a vrátil ho do Národnej rady SR na opätovné prerokovanie.

Informovala o tom Margita Ivaničková z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta. Prezident nie je napríklad spokojný s tým, ako zákon upravuje problematiku odbornej spôsobilosti vodičov a navrhuje, aby sa zachoval súčasný systém skúšok.

Podľa Gašparoviča zákon ďalej neustanovuje, kedy má policajt vydať potvrdenia o zadržaní vodičského preukazu a dokladov o vozidle, preto to navrhuje doplniť.

Nepáči sa mu ani to, že sa týmto zákonom opätovne rozširuje okruh stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, na ktoré sa budú vzťahovať jednorazové mimoriadne opatrenia. Spôsob novelizácie, keď sa jedným zákonom súčasne novelizuje viacero zákonov, ktoré navzájom obsahovo nesúvisia, nie je totiž podľa prezidenta v súlade s princípom právnej istoty ani s princípom predvídateľnosti zákona a jeho zrozumiteľnosti.

Ako ďalej Ivaničková informovala, prezident podpísal zákon o organizácii a podpore športu. Podľa tohto zákona bude šport financovaný cez štátne dotácie, tie bude prideľovať ministerstvo školstva.

Dotácie budú využité na zabezpečenie športovej reprezentácie, na starostlivosť o športové talenty, na organizovanie športových súťaží, na zabezpečenie športovania detí mimo školského vyučovania, na financovanie športovej infraštruktúry osobitného významu či na preventívne opatrenia v boji proti dopingu v športe.

Novela zákona ďalej počíta so vznikom Športového arbitrážneho tribunálu na riešenie športových sporov na Slovensku. Financovať ho bude Slovenský olympijský výbor.

Okrem Športového arbitrážneho tribunálu vznikne Antidopingová agentúra SR, ktorá bude príspevkovou organizáciou. Peniaze dostane z rozpočtu ministerstva školstva. Novela začne platiť od 1. septembra.

Podľa Ivana Gašparoviča zasahuje novela cestného zákona aj do ústavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu