Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prípad Gon z roku 1977 rieši Vojenská obvodná prokuratúra

Zväzky Štb
Zväzky Štb

BRATISLAVA - Prípadom Milana Gona, ktorého príslušníci Štátnej bezpečnosti (ŠtB) v roku 1977 počas väzby smrteľne poranili, sa začala zaoberať Vojenská obvodná prokuratúra v Bratislave (VOP).

Pre agentúru SITA to uviedol námestník vojenského obvodného prokurátora Alexander Péter. "Môžem potvrdiť, že takýto podnet VOP dostala a zaoberá sa ním. Bližšie informácie vám ale môžem poskytnúť v priebehu budúceho týždňa," povedal Péter.

Prípad pôvodne riešila Generálna prokuratúra (GP), ktorá v apríli vyšetrovanie zastavila. Hovorkyňa GP Svetlana Husárová ako dôvod vtedy uviedla, že všetky potrebné materiály sú skartované. Riaditeľ sekcie dokumentácie ÚPN Ľubomír Morbacher, ale s takýmto postupom nesúhlasil a podľa neho predložené dokumenty mali závažnú dôkazovú hodnotu.

ÚPN predložil nové dôkazy a podal ďalší podnet na prešetrenie celej kauzy. Prokurátor GP následne 3. júna vypočul riaditeľa Ľubomíra Morbachera a 16. júna celý prípad odovzdal na ďalšie konanie VOP, informovala Husárová. "Urobili sme všetko preto, aby tento prípad nebol uložený a aby sa vo veci ďalej konalo," povedal na záver Morbacher.

ÚPN 12. decembra minulý rok podal štyri podnety na GP, aby preskúmala úmrtia Milana Gona, kňaza Štefana Poláka, Valérie Matulayovej a Floriána Gaála v súvislosti s komunistickými perzekúciami. Prípadom kňaza Štefana Poláka, ktorého v roku 1987 brutálne zavraždili príslušníci ŠtB v Borovciach na fare, sa zaoberá trnavský policajný vyšetrovateľ.

Prípad Valérie Matulayovej z roku 1961, ktorú pre údajnú podvratnú a protištátnu činnosť fyzicky a psychicky týrali, postúpili na Krajskú prokuratúru v Bratislave. A prípadom Floriána Gaála z roku 1952, ktorého vyhodili z okna, sa zaoberajú bratislavskí policajní vyšetrovatelia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu