Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Protestné zhromaždenie farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva
Protestné zhromaždenie farmárov, gazdov, poľnohospodárov a roľníkov pred Ministerstvom pôdohospodárstva (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada (NR) SR posunula do druhého čítania. Poslanci o právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

"Cieľom návrhu zákona je ustanovenie právneho základu pre poskytovanie štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa vo forme návratnej finančnej výpomoci, čím sa v prípade potreby umožní zabezpečiť poskytovanie finančných prostriedkov poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa do vyplatenia priamych podpôr," zdôvodnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Farmárom bude môcť rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Z dôvodu potreby zabezpečenia určitých administratívnych prác pri vykonávaní schémy pomoci sa navrhuje, aby vykonávateľom schémy pomoci bola SZRB. Táto by prijímala žiadosti o finančnú pomoc, vyhodnocovala splnenie podmienok poskytnutia pomoci, zabezpečila distribúciu finančných prostriedkov na účty jednotlivých prijímateľov pomoci a sledovala by splatenie návratných finančných výpomocí.

"Vykonávateľovi schémy nebude za administráciu pomoci poskytnutá žiadna odmena ani iná výhoda, a to z dôvodu, aby pri vykonávaní schémy pomoci pre poľnohospodárov alebo obhospodarovateľov lesa nedochádzalo nepriamo k poskytnutiu nedovolenej štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci alebo nejakej inej neoprávnenej výhody pre vykonávateľa schémy," priblížil agrorezort. MPRV dodalo, že v súvislosti s technickým zabezpečením poskytovania pomoci pre poľnohospodárov je nevyhnutné, aby si MF SR mohlo zriadiť účty v SZRB, na ktorých sa budú viesť jednotlivé návratné finančné výpomoci. Novela má byť účinná dňom vyhlásenia.

Viac o téme: NRSRFinančná výpomocFramáriRezort fanancií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu