Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Devínsky amfiteáter na Slovanskom nábreží bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku

Hrad Devín Zobraziť galériu (2)
Hrad Devín (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Amfiteáter na Slovanskom nábreží pod hradom Devín v Bratislave, známy aj ako letné kino, bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Informuje o tom Pamiatkový úrad (PÚ) SR. Amfiteáter sa dostal nedávno, po urovnaní dlhoročného súdneho sporu, späť do rúk hlavného mesta. Chátrajúci objekt plánuje mesto obnoviť.

archívne video

Národná kultúrna pamiatka Hrad Devín (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Ide o stavbu, ktorá je nositeľom významných pamiatkových hodnôt," zdôrazňuje PÚ SR. Za unikátne považujú pamiatkari aj umiestnenie stavby. Pripomínajú, že je situovaná v "mimoriadne atraktívnej lokalite", ktorá je významná z historického, urbanistického a predovšetkým jedinečného prírodno-krajinného hľadiska.Budova bývalej reštaurácie a amfiteátra bola postavená v Devíne po tom, ako mestečko po Mníchovskej dohode z roku 1938 odčlenili od Československa a pripojili administratívne k Rakúsku. Za socializmu ju spravoval podnik Reštaurácie a jedálne. Po roku 1989 ju získalo do správy mestské múzeum, ktoré sa budovu rozhodlo na 99 rokov bezplatne prenajať spoločnosti Seafly so sídlom v Štokholme. Spoločnosť ju bola podľa zmluvy povinná zrekonštruovať.

Devínsky amfiteáter na Slovanskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy však v marci 1991 napadlo platnosť zmluvy, vo veci sa začal dlhoročný súdny spor. Na decembrovom rokovaní zastupiteľstva hlavného mesta poslanci schválili návrh na uzatvorenie dohody o urovnaní. Začatie rokovaní o mimosúdnom vyriešení súdneho sporu odporučila hlavnému mestu advokátska kancelária, ktorá ho v spore zastupovala. Odôvodnila to "vysokou pravdepodobnosťou neúspechu v spore".

V decembri 2023 schválili bratislavskí mestskí poslanci návrh dohody o urovnaní súdneho sporu týkajúceho sa nájmu objektu. Vo februári primátor Bratislavy Matúš Vallo informoval, že amfiteáter je späť v rukách hlavného mesta. Avizoval zároveň plán revitalizácie "ikonického" miesta. Hlavné mesto pritom už v roku 2017 deklarovalo, že chce vrátiť do tohto objektu život a obnoviť v ňom kultúru a zároveň ho zrekonštruovať. V minulosti dostala budova aspoň čiastočne nový vzhľad, keď ju prekryli plachtou kopírujúcou pôvodnú siluetu amfiteátra. Spodná časť dostala antigrafitový náter.

Viac o téme: KultúraAmfiteáterDevínBratislavaNárodná kultúrna pamiatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu