Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dobrovoľný hasič z Kysúc opísal stret s medvedicou: Ide o jedenástky útok šelmy na človeka tento rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POVINA - V blízkosti obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto napadol medveď dobrovoľného hasiča. Uhryzol ho do stehna, no stret so šelmou prežil. So zraneniami ho previezli do žilinskej nemocnice, z kadiaľ ho po ošetrení prepustili do domácej liečby. Ide o jedenástky útok medveďa na človeka tento rok.

archívne video

Výzva SNS k ústavnému zákonu o medveďoch (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

K stretu došlo v nedeľu (21. 4.) o 15.30 h na turistickom chodníku smerom na Ľadonhoru. Pre zraneného muža prišiel jeho brat, po útoku bol v šoku. Pre tvnoviny.sk však dokázal popísať, ako sa to celé odohralo. Podla televízie išlo o medvedicu s mladými.

​„Ako sa na mňa rozbehol, tak sa mi zahryzol do stehna, dostal som aj s labou. Tým pádom ma aj zhodil dolu, je to tam prudké, tak sme sa začali kotúľať a tým sme sa dali vlastne od seba preč. Ešte chcel ísť po mne, ale už potom som sa postavil a začal som na neho kričať a tým vlastne ušiel. Ja som sa rozbehol do druhej strany a už som hneď volal, aby pre mňa prišli autom,“ opísal miestny dobrovoľný hasič incident s medvedicou. Medvedica spôsobila mužovi povrchové poranenia na oboch stehnách. 

Ihneď kontaktovali políciu, zásahový tím a poľovníkov

Po útoku ihneď starostka obce Povina kontaktovala Zásahový tím medveďa hnedého, políciu a poľovné združenie. Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR preveroval hlásenie o útoku medveďa na muža. 

"Na linku tiesňového volania 158 bol v nedeľných poobedných hodinách prijatý hovor o útoku medveďa na muža. Po prijatí oznámenia o tejto udalosti sme okamžite vyslali na miesto policajné hliadky, ktoré vykonávajú monitoring v obci a blízkom okolí. Bol vyrozumený aj Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý vykonáva na mieste ďalšie opatrenia," informovala v nedeľu večer žilinská krajská polícia na sociálnej sieti. Polícia poskytla Zásahovému tímu pre medveďa hnedého súčinnosť pri pátraní po medveďovi.

Útok potvrdila aj Štátna ochrana prírody SR, ide o 11. útok na človeka tento rok

Odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR potvrdil útok medvedice na 34-ročného muža na turistickom chodníku v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. "Turista utrpel hryzné poranenia dolných končatín a po páde aj poranenie chrbta," dodal. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR bol kontaktovaný starostkou obce Povina, okres Kysucké Nové Mesto a spoločne vykonali obhliadku miesta útoku.

"Lokalita sa nachádza priamo na turistickom chodníku na hrebeni v blízkosti Prírodnej rezervácii Ľadonhora. V súčasnosti je na hrebeni snehová pokrývka, v ktorej boli zaznamenané okrem pobytových znakov medvedice aj stopy minimálne jedného mláďať," dodáva s tým, že vodiaca medvedica predstavuje pre človeka pri blízkom a náhodnom stretnutí na krátku vzdialenosť z dôvodu ochrany mláďat vysokú mieru rizika útoku.

"Od 15. marca 2024, kedy bol v tomto roku zaznamenaný prvý útok medveďa v Demänovskej doline, ide už jedenásty útok medveďa na človeka, celkovo je po útokoch medveďa zranených 11 ľudí. ŠOP SR preto upozorňuje turistov, aby v územiach s výskytom medveďa hnedého zvýšili opatrnosť," uzatvára. Viac informácií o bezpečnosti nájdu ľudia na webovej stránke ŠOP SR.

Viac o téme: MedveďMedvedicaPovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu