Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rozdelí post predsedu parlamentu koalíciu? Aj Danko v minulosti podporil Pellegriniho, argumentujú v SNS!

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hoci to aktuálne vyzerá, že post predsedu Národnej rady SR obsadí po odchode Petra Pellegriniho nominant Hlasu Richard Raši, kartami ešte môže zamiešať strana SNS, ktorá za neho hlasovať nechce a na poste by radi videli svojho predsedu Andreja Danka. Minister Tomáš Taraba argumentuje aj tým, že Andrej Danko v roku 2018 súhlasil, aby bol Peter Pellegrini premiérom.

Koaličný Hlas-SD nechce vymeniť stoličku predsedu Národnej rady (NR) SR za niečo iné. Strana o tom neuvažuje. Uviedol to minister pre investície a informatizáciu Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že platí koaličná zmluva na základe výsledkov parlamentných volieb. "Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," podotkol Raši, ktorý sa má stať novým šéfom parlamentu po tom, čo bol Peter Pellegrini (Hlas-SD) zvolený za prezidenta.

archívne video

Podľa Petra Pellegriniho patrí post šéfa parlamentu strane Hlas-SD (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

K zvoleniu nového predsedu NR SR podľa Rašiho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta. "Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť a Andrej Danko (SNS) má zrejme na to iný názor," skonštatoval Raši. Doplnil, že jeho zvolenie bude teda záležať od výsledku Danka v eurovoľbách. Ak bude výsledok pre Danka pozitívny, bude to ešte záležať od jeho rozhodnutia či do Európskeho parlamentu nastúpi.

Rozdelí post predsedu parlamentu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj Danko v roku 2018 súhlasil, aby bol Peter Pellegrini premiérom

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa. Vo funkcii predsedu NR SR bol už v rokoch 2016 až 2020, keď SNS vládla so Smerom a s Mostom. To, že má SNS o tento post stále záujem, potvrdil pre Denník N Tomáš Taraba. Argumentuje pritom aj tým, že Andrej Danko v roku 2018 súhlasil, aby bol Peter Pellegrini premiérom.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Rešpektuje však, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD.

Viac o téme: Predseda parlamentuRichard RašiSNSAndrej DankoTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu