Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vodiči, pozor! TIETO pneumatiky budú už čoskoro nelegálne: Skontrolujte si, či ich nemáte aj vy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ešte stále je obdobie, kedy pneuservisy riešia výmenu pneumatík zimných za letné. Ako však vyplýva z novej európskej legislatívy, od októbra tohto roka môžu byť niektoré zimné pneumatiky už nelegálne a mnohí tak budú musieť pristúpiť k ich výmene. Dôvodom je zavedenie nového označovania.

archívne video

Tlačová konferencia Ministerstva vnútra a ZMOS, na ktorej oznamujú dôvody odkladu novelizácie vyhlášky o dopravnom značení (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nová európska legislatíva, na ktorú upozornili Autoviny.sk, sa týka predovšetkým zimných a celoročných pneumatík. Aktuálne platí nariadenie, ktoré spolieha na označenie rokmi zaužívaným spôsobom a to kombináciou znakov „M+S“, ktorá jasne odkazuje na charakter gumy. Tieto dve písmenká popisujú anglické slová „Mud+Snow“, čo v preklade znamená blato + sneh a smú sa zatiaľ používať vo viacerých štátoch.

Vodiči, pozor! TIETO pneumatiky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images, Repro foto YouTube/OponeoCoUk)

Od 1. októbra 2024 sa však všetko zmení, keďže do platnosti vstupuje uznesenie prijaté na európskej úrovni, ktoré umožňuje využívať len také pneumatiky, ktoré majú symbol s označením „3PMSF“ (angl. Three Peak Mountain Snow Flake). Toto označenie jasne odkazuje na to, že daná pneumatika prešla certifikáciou na to, aby bola považovaná za vhodnú na použitie v zime. Symbol je súčasťou všetkých zimných a celoročných pneumatík už od 1. januára 2018 a tak sa majitelia takýchto pneumatík nemusia ničoho obávať.

Ak máte na aute staré zimné alebo celoročné gumy, môže nastať problém. Ako tvrdia Autoviny.sk, polícia môže majiteľovi takýchto pneumatík uložiť pokutu, ktorá môže byť vo výške 40 eur. Konkrétne by šlo o porušenie § 38 Osobitosti premávky v zimnom období zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Policajné kontroly na rakúsko - slovenskej hranici
Zobraziť galériu (3)
Policajné kontroly na rakúsko - slovenskej hranici  (Zdroj: TASR/Jakub Kotia)

Dôvodom zavedenia nového označovania pneumatík bolo konanie niektorých výrobcov, ktorí symbolmi „M+S“ začali označovať aj také pneumatiky, ktoré neboli ideálne na jazdu na snehu alebo boli nebezpečné.

Viac o téme: PneumatikyOznačenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu