Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarič: Trichet potvrdil, že informácie o parite neboli

Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet

BRATISLAVA - Šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet mal dnes potvrdiť, že slovenská strana nemohla predčasne prezradiť citlivé informácie o zmene centrálnej parity, lebo ich nemala.

V pléne to dnes povedal minister kultúry Marek Maďarič počas mimoriadnej schôdze o odvolaní ministra financií Jána Počiatka.

Podľa Maďariča Trichet dostal na dnešnom rokovaní výboru pre ekonomiku a menové záležitosti Európskeho parlamentu otázku, či mohol niekto zo Slovenska vyzradiť informáciu o zmene parity.

„Pán Trichet odpovedal, že to bolo rozhodnutie európskych autorít, a preto ho nikto zo slovenských predstaviteľov nemohol prezradiť,“ vyhlásil Maďarič. Tvrdí, že informácia o zmene parity bola známa popoludní 28. mája, pričom obchody sa v tento deň ukončili o 10:00 predpoludním.

Centrálna parita slovenskej koruny voči eura sa zmenila v noci 28. mája. V tento deň sa obchodovalo na devízovom trhu v oveľa väčšom objeme než v ostatných dňoch.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša na obchodoch mali zarobiť stovky miliónov korún finančné skupiny J&T a Istrokapitál. Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko v utorok povedal, že informáciu o zmene parity dostali popoludní 28. mája.

Maďarič dnes kritizoval opozíciu, že parlament musí rokovať na mimoriadnej schôdzi o odvolaní Počiatka bez toho, aby boli dôvody na jeho odchod z vlády.

Podľa neho schôdza je nezmyselná a opozícia ňou chce poškodiť vláde a Slovensku. "Žasnem, prečo sme tu,“ dodal Maďarič s tým, že už aj Šramko vyvrátil podozrenie o tom, že Počiatek mohol vyzradiť informácie o zmene centrálnej parity.

Premiér Fico sa podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu evidentne vyhol tomu, aby sa prišiel otvorene zastať svojho ministra. Evidentné je však aj to, že ministra neodvolá, lebo J&T je proti, dodal.

„Všetci vieme prečo. Vie to J&T, vie to minister Počiatek, vie to premiér Fico,“ povedal Dzurinda. Podľa neho je to preto, lebo sú vzájomne poprepletaní a jeden na druhom závislý. Tvrdí, že rozhodnutia, ktoré prijímajú premiér a jednotliví ministri neslúžia ľuďom, ale v prvom rade finančným skupinám. "Stretávame sa s neuveriteľnými tendrami, keď sa majú miliardy venovať na odpratávanie snehu v sezóne, keď je suchá zima," doplnil Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu