Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Iránsky útok otriasol aj slovenskými politikmi: Pellegrini hovorí o hľadaní mierových riešení

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Topky/Vlado Anjel, Twitter/Nexta, koláž Topky)

BRATISLAVA - Zvolený prezident SR Peter Pellegrini je hlboko znepokojený eskaláciou napätia na Blízkom východe. Verí, že medzinárodné spoločenstvo nájde diplomatické prostriedky, ako situáciu upokojiť, aby sa predišlo stratám na ľudských životoch. Uviedol to v nedeľu na sociálnej sieti.

"Hľadanie mierových riešení je výzvou pre politikov na celom svete. Zintenzívnime rokovania a nájdime diplomatické cesty, ako ukončiť vojny, ktoré spôsobujú ľudské tragédie v rôznych oblastiach sveta," napísal Pellegrini.

Iránsky útok otriasol aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Čaputová dôrazne odsudzuje iránsky útok

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje iránsky útok na Izrael. Uviedla to na sociálnej sieti X. Vyhlásila, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia.

Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael

Slovensko odsudzuje iránske útoky na Izrael. Vyzýva na zdržanlivosť a vrátenie sa k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to uvádza na sociálnej sieti.

"Slovensko ako krajina podporujúca mier ostro odsudzuje útoky Iránu na Izrael. Útoky značne zvyšujú napätie a riziko širšieho konfliktu v regióne," konštatuje rezort slovenskej diplomacie. Ministerstvo zdôrazňuje potrebu obnovy dialógu a diplomacie. "Vyzývame všetky strany, aby boli zdržanlivé a vrátili sa k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ," apeluje rezort diplomacie.

Ministerstvo už skôr informovalo, že situáciu v regióne Blízkeho východu po nedeľnom útoku intenzívne sleduje. Je v kontakte so zastupiteľskými úradmi, ktoré ju monitorujú priamo na mieste. Občanov SR, ktorí sa na tomto území v súčasnosti nachádzajú, vyzvalo, aby pre vlastnú bezpečnosť dodržiavali všetky cestovné odporúčania. V prípade núdze môžu slovenskí občania kontaktovať príslušné veľvyslanectvá SR.

Pridali sa aj parlamentné strany

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odsudzuje iránsky útok na Izrael. Veríme, že tento útok nespôsobí ďalšiu eskaláciu napätia na Blízkom východe, ktorá by viedla k zabíjaniu tisícov nevinných civilistov. Považujeme za silný signál, že sa západní spojenci a Jordánsko postavili na stranu Izraela nielen s odrazením útoku, ale aj diplomaticky. Na vojnu totiž vždy v prvom rade doplatia civilisti,“ uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre zahraničie Juraj Droba.

Podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu sa teraz očakáva jednoznačná reakcia aj od ministerstva zahraničných vecí na čele s Jurajom Blanárom. „Tento mierotvorca, ako o sebe hovorí, má dnes jedinečnú príležitosť ukázať, na ktorej strane stojí. Môžeme s nadsázkou povedať, že má šancu vyrokovať mier medzi Iránom a Izraelom, rovnako ako po tom volal v prípade Ukrajiny a Ruska,“ doplnil Juraj Krúpa.

"Sme hlboko znepokojení vážnou eskaláciou bezpečnostnej situácie na Blízkom východe a odsudzujeme neprijateľný útok Iránu na Izrael," uviedla strana KDH. 

Útok Iránu je podľa opozičného hnutia PS hrozbou pre globálnu bezpečnosť. Vypálenie stoviek rakiet a dronov na Izrael označuje za odsúdeniahodné a v kontexte diania na Blízkom východe za mimoriadne nebezpečné. Apeluje na zdržanlivosť všetkých zúčastnených strán.

"Útok eskaloval už aj tak veľmi citlivú situáciu na Blízkom východe a zvyšuje riziko vypuknutia otvorenej vojny dvoch regionálnych mocností. Apelujeme na všetky strany v oblasti, aby konali zdržanlivo a aby podnikli kroky na ukončenie špirály násilia," zdôraznil podpredseda PS Tomáš Valášek.

Mimoparlamentné strany reagujú na útok Iránu voči Izraelu

Strana Demokrati to považuje za útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Útok odsudzuje aj strana Modrí - ES. "Irán práve zaútočil na Izrael. Ide o útok regionálnej mocnosti na regionálnu jadrovú mocnosť. Bude veľmi záležať, ako silný tento útok nakoniec bude. Verím, že Irán neprekročí červenú líniu. Ľudia štátu Izrael, naše modlitby sú s vami," uviedol na sociálnej sieti predseda Demokratov Jaroslav Naď.

Strana Modrí - ES považuje útok za pokračovanie politiky Iránu, ktorej cieľom je zničenie Izraela. "Novú vlnu napätia v Izraeli i celom regióne spôsobil brutálny masaker hnutia Hamas 7. októbra 2023, ktorého sa hnutie dopustilo voči nevinnému obyvateľstvu Izraela," uviedla strana v stanovisku. Izrael má podľa Modrých právo na sebaobranu. Dodali, že zodpovednosť za násilie v Izraeli a napätie na Blízkom východe nesie Irán, ktorý môže toto napätie zmierniť tým, že tieto organizácie prestane vojensky podporovať, akceptuje štát Izrael a pridá sa k úsiliu medzinárodného spoločenstva vyriešiť spolužitie Izraela a Palestíny mierovou cestou, teda rokovaniami.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Viac o téme: IránIzraelPeter PellegriniBlízky Východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu