Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na tretí pokus otvorili súdny proces s Bašternákom v kauze Bonaparte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Senát Mestského súdu Bratislava I otvoril na tretí pokus súdny proces s Ladislavom B. a ďalšími tromi spoluobžalovanými v kauze Bonaparte. Na hlavné pojednávanie sa vo štvrtok osobne nedostavil ani jeden z obžalovaných, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Ladislava B. v kauze bytového komplexu Bonaparte v júni 2022. V prípade sú pre podozrenie z neoprávneného uplatňovania nároku na vrátenie DPH pri výstavbe bytového komplexu obžalované spolu štyri osoby. Daňový úrad si uplatňuje nárok na náhradu škody vo výške viac ako 913 000 eur.

archívne video

Tlačová konferencia Obyčajných ľudí pred sídlom Bonaparte

"Hodnota stavby sa podľa obžaloby zvýšila do takej miery, aby bola vyžiadaná tzv. vratka DPH, pričom hodnota stavby bola nižšia, ako to deklarovali obžalovaní," povedal prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ján Šanta. Poukázal na to, že obžalovaným hrozí v prípade dokázania viny sedem- až 12-ročný trest väzenia.

Obhajoba Ladislava B. uviedla, že obsahom obžaloby je fiktívny skutok. Spochybňovala aj znalecký posudok o uplatnení nadmerného odpočtu DPH. "Môj klient sa vyjadril, že je v tejto konkrétnej trestnej veci nevinný," zdôraznil obhajca Ladislava B. Peter Filip. Po prečítaní svedeckej výpovede pracovníčky daňového úradu, výsluchov obžalovaných z prípravného konania a znaleckého posudku bolo hlavné pojednávanie odročené na 23. mája. Predvolaní majú byť viacerí svedkovia.

Viac o téme: SúdyOdročenieLadislav BašternákKauza Bonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu